Românii din diaspora ar putea face Inspectia Tehnica Periodica a masinilor fără să mai vină în ţară


652x450_089912-la-cat-timp-esti-obligat-sa-efectuezi-itp-ul-masinii

Românii din diaspora își vor putea face ITP-ul la mașini fără să mai vină în România, dacă o propunere legislativă care prevede realizarea inspecției periodice prin intermediul unor persoane autorizate de RAR, din afara țării, va trece de Parlament.

Inițiativa, care a fost pusă în dezbatere publică la Senat, a fost cerută de numeroșii cetățeni aflați pentru perioade medii sau lungi în afara României, cu precădere în statele europene, cu autovehicule înmatriculate în țară, și care trebuie să revină acasă pentru realizarea ITP.

Aceste deplasări îi costă mult mai mult ca o sumă pe care ar putea să o plătească unor persoane autorizate din țara respectivă, autorizate să transmită către RAR realizarea inspecției.

“Această inițiativă pleacă de la premisa că toți cetățenii sunt egali și statul are obligația de a extinde, atunci când este posibil, rețeaua de servicii în relația cu aceștia, în așa fel încât să reducă sau chiar să elimine defavorizarea”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa rutieră, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, modifică doar două articole.

Primul dintre ele prevede că inspecția tehnică periodică se poate face, prin operatori economici autorizați, în baza unui contract de franciză încheiat cu RAR, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al statelor member UE, al Confederației Elvețiene și pe cel al Republicii Moldova. Al doilea articol schimbat se referă la condițiile de realizare a ITP-ului în afara țării.

mai mult la : legestart.ro

Imparte acest articol