Românii din străinătate, somați să plătească CAS


coada ANAF

Potrivit noului Cod fiscal, intrat în vigoare  la 1 ianuarie 2016 toți românii trebuie să plătească o contribuție la sănătate chiar dacă nu realizează venituri.  Printre cei vizați de această măsură sunt mii de români care lucrează în străinătate fără contract, în construcții, agricultură, zileri, sezonieri, persoane care îngrijesc bătrâni sau fac menaj în case.

Sunt scutite de la plata CAS în România doar persoanele care fac dovada că au un card european de sănătate sau plătesc asigurări sociale în România sau într-o altă țară, membră UE. Pentru aceasta însă,  trebuie să depuneți acte doveditoare la ANAF, în localitățile de domiciliu. În caz contrar, veți primi decizii de impunere, iar termenul de plată este de 30 de zile, după care se trimit, acasă, somațiile de plată.

In esență, articolul respectiv incearca să deschidă posibilitatea de a reintra in sistemul de sănătate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (…) Codul fiscal introducea o declaratie pe propria raspundere prin care spuneai ca nu ai venituri (…). Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face. Asta nu inseamna ca nu exista un caracter obligatoriu al contributiei la sanatate, pentru ca asa spune legea sanatatii.

spunea purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sursa: stiridiaspora.com

Imparte acest articol