Românii preferă joburile din țară. 2017, primul an în care scade interesul pentru locurile de muncă din străinătate


08joburi_in_ue_reuters_be17430a1e-605x

În ultimul sfert de secol, interesul românilor pentru joburile din străinătate a crescut constant până în anul 2015 când, datorită unor factori politici şi economici cumulaţi, acesta începe să scadă foarte abrupt, exponenţial.

Conform unui studiu realizat de portalul de joburi Infomunca.ro, bazat pe numărul de aplicanţi din ultimii 5 ani la joburi în străinătate postate pe acelaşi portal, interesul românilor pentru locuri de muncă în străinătate s-a înjumătăţit la începutul anului 2017, faţă de începutul anului 2014. Pentru a înţelege mai bine motivele care au condus la această situaţie, vom analiză în continuare momentele importante care au influenţat de-a lungul timpului interesul şi mai apoi lipsa de interes pentru străinătate.

În 1990, odată cu înlăturarea regimului comunist, se deschid graniţele pentru români. După zeci de ani de interdicţie de a părăsi ţară, cetăţenii României au în sfârşit dreptul de a traversa graniţele, însă acest drept este un drept limitat şi nu se referă la piaţă muncii din străinătate. Totuşi, având posibilitatea de a părăsi România, mulţi români îşi încearcă norocul şi muncesc ilegal în multe ţări din Europa în care nivelul de trăi depăşeşte cu mult pe cel al României din acea perioada.

Perioada neagră a muncii ilegale în străinătate durează până în anul 2007 când, odată cu aderarea României la UE, o bună parte din ţările din Europa printre care amintim Spania, Italia, Cipru, Grecia şi altele, îşi deschid graniţele pieţei muncii şi pentru cetăţenii români. Încurajaţi de legalitatea dreptului de muncă în aceste ţări, milioane de români părăsesc ţară, fie pe cont propriu fie prin intermediul agenţiilor de recrutare şi plasare a forţei de muncă în străinătate, şi ajung să muncească mai mult sau mai puţin legal în aceste ţări.

mai mult la : www.capital.ro

Imparte acest articol