Romeo şi Julieta la Mizil – ediția a X-a


Romeo si Julieta la Mizil

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” a început în 2007, la 100 de ani de la publicarea comediei omonime, având ca autor pe mizileanul George Ranetti. Toate edițiile au avut loc la „Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, „un liceu european la Mizil”, cum afirma Alexandru Mironov la ed. a III-a, în 2009.

Înscrierile pentru editia jubiliară, a X-a, se fac în intervalul 10.10.2016-20.12.2016. Premiile sunt de 4000 de lei pentru cele două secțiuni, Poezie și Epigramă. Pot participa tinerii români… de orice vârstă (peste 14 ani, totuși…), de pretutindeni, indiferent dacă sunt scriitori consacrați sau debutanți.

Concurenții se pot înscrie aici: www.romeojulietalamizil.ro.Tot la această adresă sunt toate detaliile despre festival.

De-a lungul celor 9 ediții au participat la festival cca 3000 de concurenți, români din peste 25 de țări. Au fost prezente numeroase personalități din viața culturală și nu numai: Solomon Marcus, Ştefan Cazimir, Nicolae Dabija, Corneliu Leu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, George Stanca, Nicolae Dragoș, Sorin Roșca Stănescu, Dan Lupescu, George Corbu, Corneliu Berbente, Alexandru Mironov, Ecaterina Andronescu, Lucia Olaru Nenati, Sorin Preda, Efim Tarlapan, Zina Cenușă, Florian Chelu Madeva, Vasile Tărâțeanu, Mihai Stănescu, Marian Avramescu, Vlad Leu, Alexandru Șonea, Doru Dumitrescu, Ion Popescu Longin, Radu Gologan, Costin Diaconescu, Gheorghe Brezeanu, Cristiana Maria Purdescu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă.

Organizatorii dedică ediția a X-a, 2017, d-lui Mircea Ionescu Quintus, care va împlini atunci 100 de ani de la naștere. Cu acel prilej, organizatorii vor institui o nouă unitate de măsurare a duratei vieții (deja semnalată la ediția a IX-a): QUINTUS-ul, unitate de măsură egală cu un secol. Va fi și o ediție IN MEMORIAM Solomon Marcus, care a iubit festivalul și aștepta cu mare bucurie să participe la festivitatea de premiere. De altfel, spre a prețui memoria unor prieteni ai festivalului, personalităţi din varia domenii, organizatorii au instituit trofeele In memoriam Corneliu Leu, Efim Tarlapan şi Al.Popescu Zorica.

Au fost editate opt antologii în care se regăsesc publicați cca 1800 de concurenți din România și străinătate. De altfel, antologia nr.9 va apărea în această toamnă. Coordonatorii proiectului cultural sunt profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea.

IMPRESII DESPRE FESTIVAL:

Daniel Cristea-Enache

Concursul de la Mizil e o fericită excepţie. Mă refer la secţiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, cu câteva individualităţi poetice deja conturate. Am citit cu reală surpriză şi cu efectivă încântare texte publicabile în orice publicaţie culturală centrală.

(Ediția a III-a) Ştefan Cazimir

Festivalul de la Mizil? Un zâmbet şi o floare…

(IV) Solomon Marcus

Faptul că acest liceu a găzduit „Romeo şi Julieta la Mizil” îl obligă să fie la înălţime.

(IV) Mircea Dinescu

Toată simpatia pentru elevii ce vor zbura spre ţări mai calde.

(IV) Corneliu Berbente

Am onoarea şi mândria de a fi primul câştigător al Marelui Premiu „George Ranetti”- secţiunea epigrame, calambururi”, la ed.I a concursului, finalizată în ianuarie 2008.

(V) George Stanca

Un festival de dimensiuni naţionale, cu premianţi proaspeţi”, dovedind că manifestarea capătă dimensiuni naţionale. Un progres uriaş pentru dinamica literaturii în mers!

(V) Mircea Ionescu Quintus

Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut. Mizilul capătă notorietate culturală. Propun ca acest oraş să devină municipiu.

 

(V) Sorin Roșca Stănescu

La „Tocilescu” s-a petrecut ceva magic. Ceva normal într-o lume care fierbe.

(VI) Corneliu Leu

O încărcată şi plină de duh manifestare culturală mizileană, unde cei ce semnăm în publicații bucureştene, ne-am întâlnit şi-am înflorit idei, şi-am petrecut, şi-am râs, şi-am plâns împreună – cu confraţii noştri care publică în frumoasă limbă română publicaţii din Chişinău şi Cernăuţi.

(VII) Sorin Preda

Într-o dimineaţă de iarnă, la Mizil, la cel mai tare concurs de umor din ţară, fără farfastâcuri, ifose sau alte aere închipuite, Mizilul a strâns la un loc, pentru câteva ceasuri, oameni simpli şi academicieni, smeriţi autori de epigrame şi scriitori consacraţi.

(VIII) Al. Zorica Popescu

Festivalul Dvs. este o întâlnire în contemporaneitate între atitudini de eroare şi confuzie superficială, dar acceptată plauzibil în autenticitatea valorilor de adâncime.

(IX) Alexandru Țiclea

Scriitorii participanţi la festival, de valoare incontestabilă, fac Mizilul faimos, acesta devenind, măcar pentru o zi, capitală culturală a judeţului Prahova, şi de ce nu, a întregii ţării.

Concurenții se pot înscrie aici: www.romeojulietalamizil.ro

Imparte acest articol