„Să cerşesc NU este o variantă pentru mine”. DRAMA unui român, care trăiește în Germania. „Ies pe stradă şi caut non-stop sticle returnabile de pe urma cărora să colectez comisionul de returnare”


Ciprian Popescu Germania

Ciprian Popescu, un român de 43 de ani, a ajuns în Germania după ce a plecat din România, cu gândul să își facă un viitor mai bun, dar a ajuns să doarmă pe străzi timp de șapte ani.

Bărbatul a stat la casa de copii, nu şi-a cunoscut niciodată părinţii. Nu ştie nici măcar dacă aceştia mai sunt în viaţă, conform miscareaderezistenta.ro.

“La vârsta de 19 ani s-a terminat cu casa de copii”, spune el. E mulţumit de noua lui “casă”: o cameră pe care o împarte cu alţi trei colegi, cu două paturi supraetajate şi două scaune. Cunoştinţele sale de limbă germană se rezumă la multe substantive şi puţine verbe, dar se face înţeles. A fost 12 ani la şcoală şi autorităţile germane îl consideră alfabetizat. Preferă să nu vorbească prea mult despre copilăria sa: “Am fost permanent singur”.

Momentul plecării din România este bine întipărit în mintea sa.

“În 2010, am spus “Adio, România”, m-am urcat în tren şi am plecat. România este o catastrofă completă. Multe firme, dar niciun ajutor. Şapte ani am dormit pe străzi. Am plecat la 36 de ani cu un mic rucsac în spate. Mi-am luat un prosop, câteva lame de ras şi un tricou. Fără fotografii, scrisori sau amintiri”, povesteşte bărbatul.

Întâmplător a ajuns pe străzile oraşului Trier din Germania. A crezut că viaţa lui se va schimba când patronul turc al unui Doner kebap a decis să îi dea ceva de lucru. Muncea la negru, primea mâncare şi un pat de dormit. Turcul i-a promis că în scurt timp îi va rezolva şi un contract legal de muncă, însă totul a rămas la stadiul de promisiuni. În schimb, Ciprian a fost exploatat precum un sclav. Muncea 10-12 ore zilnic şi primea 150 de euro pe lună (50 de cenţi pe oră).

 

În iunie 2012 a decis să plece la Hamburg. Ciprian mărturiseşte că ar fi făcut orice.

“Aş fi spălat vase într-un restaurant, aş fi măturat strada, orice”. În 2013, Ciprian Popescu a ajuns la Frankfurt, într-un centru pentru oameni fără adăpost. E mulţumit de condiţiile actuale, departe de beţivi şi drogaţi. “Nu beau şi nu mă droghez. Doar fumez”, spune el.

mai mult la : www.b1.ro

Tags Germania

Imparte acest articol