Senatul SUA va examina oferta de preluare a Time Warner de către AT&T


at and t cumpara Warner

Oficialii americani și ambii candidați la alegerile prezidențiale au ridicat întrebări în legătură cu oferta companiei de telecomunicații AT&T de cumpărare a Time Warner; o subcomisie din Senat responsabilă de supravegherea antitrust urmând să facă o audiere în noiembrie, potrivit BBC.

Gigantul telecom AT&T, al treilea mare distribuitor de semnal prin cablu din Statele Unite, intenționează să plătească 85,4 miliarde de dolari pentru compania Time Warner, care deține CNN și HBO. Cea mai mare fuziune anunțată anul acesta va îmbina rețeaua de distribuție AT&T, care include 130 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă și 25 de milioane de abonați ai canalelor de televiziune, cu conținutul canalelor HBO, Cartoon Network și CNN.

Senatorul republican Mike Less, care supervizează subcomisia antitrust, susține că acordul ar putea ridica probleme concurențiale importante, care „vor fi examinate atent”. Însă Randall Stephenson, directorul executiv al AT&T, crede că supraveghetorii vor aproba înțelegerea.

Avocata specializată pe competiție Amanda Wait, reprezentantul firmei Hunton & Williams din Washington, susține că implicațiile fuziunii nu sunt clare. Subcomisia antitrust va trebui să analizeze modul în care acest acord va schimba interesele companiei AT&T, dacă aceasta va opri difuzarea serialului Urzeala Tronurilor către alți furnizori de cablu sau dacă va favoriza propriul conținut în detrimentul celorlalte, conform declarației pentru postul de radio BBC.

Brian Fallon, unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale, a spus că sunt numeroase întrebări care necesită un răspuns, iar supraveghetorii trebuie să cerceteze mai multe aspecte ale acordului, urmând ca alte informații să fie prezentate înainte să se ajungă la o concluzie.

Donald Trump, candidatul republican, a susținut că el nu aprobă fuziunea din cauză că „este prea multă putere concentrată în mâinile a prea puțini”.

Președintele Statelor Unite nu ia decizia finală în astfel de cazuri, ci Departamentul de Justiție, care poate aproba, bloca sau pune anumite condiții asupra fuziunii.

Solicitările către supraveghetorii antitrust s-au intensificat în ultima vreme, în contextul în care Administrația Obama a refuzat mai multe înțelegeri importante, printre care alianțele între AT&T și T-Mobile, Sprint și T-Mobile, Halliburton și Baker Hughes, Pfizer și Allergan, notează CNN.

Totuși, Administrația Obama a fost mult mai deschisă fuziunilor, în comparație cu Administrația Clinton. Mai mult, Hillary Clinton și-a exprimat îndoieli în legătură cu modul în care Administrația Obama a abordat fuziunile.

În octombrie 2015, într-un articol pentru publicația Quartz, Hillary Clinton promitea să întărească opțiunile de reglementare antitrust pentru Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț – dacă va fi aleasă.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol