Sondaj: Britanicii sunt fericiți să sacrifice accesul la piața comună pentru controlul imigrației


brexit-1478118_640

Britanicii sunt mai îngrijorați de controlul imigrației decât de păstrarea accesului la piața comună, potrivit unui studiu publicat marți, care arată că strategia premierului Theresa May este în linie cu dorința cetățenilor, scrie Bloomberg.

În condițiile în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană, peste jumătate dintre adulții întrebați în cadrul unui sondaj au răspuns că sunt de acord cu politicile premierului și cu modul în care aceasta gestionează „divorțul” de UE. Numai un sfert dintre britanici s-au declarant dezamăgiți, potrivit aceluiași sondaj.

Sondajul îi oferă susținere lui May pentru planul de a prioritiza migrația în locul accesului la piața comună în timpul negocierilor pentru Brexit.

În timp ce Londra se teme că o astfel de abordare ar duce la pierderea statutului de centru financiar al lumii, restul țării se îngrijorează că muncitorii de peste hotare vor duce la scăderea salariilor și le vor fura job-urile.

Nivelul migrației a fost frecvent văzut ca unul dintre motivele principale pentru referendumul din 23 iunie, iar guvernul a promis să aducă acele cifre sub 100.000.

Cu un ochi spre consolidarea poziției în cadrul guverului, având în vedere că urmează alegerile, May pare să fie mai preocupată de implementarea voinței poporului decât de protejarea intereselor băncilor.

Scăderea masivă a lirei, care s-a prăbușit cu 18% de la votul pentru Brexit, nu pare să fi afectat dorința britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. Dacă ar mai urma un referendum, 47% ar vota „Leave”, comparativ cu 46% care ar vota pentru rămânerea în UE, un vot încă extrem de strâns și în favoarea ieșirii din UE.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol