SUA solicită Norvegiei consolidarea prezenţei militare americane, în statul nordic


military_tank_norway

 

WASHINGTON (MEDIAFAX) – Militari americani din infanteria marină ar putea fi dislocaţi în Norvegia, pe baza unei scheme rotative, ca răspuns la consolidarea capacităţilor defensive ruse, informează site-ul postului CNN.

Propunerea Statelor Unite a fost confirmată în cadrul unei declaraţii făcute de comandantul Forţelor marine din Europa, în urma escaladării tensiunilor dintre SUA şi Rusia.

Ne bucurăm de o relaţie apropiată dintre Forţele armate norvegiene şi o prezenţă militară americană rotativă în Norvegia, fapt ce ar putea consolida legăturile şi abilitatea noastră de a opera împreună

a afirmat general-maiorul Niel E. Nelson.

Dacă propunerea va fi aprobată de către Guvernul norvegian, prezenţa infanteriei marine americane în Norvegia va intensifica abilitatea NATO de a mobiliza forţe militare în nordul Europei

a adăugat acesta.

Guvernul norvegian reexaminează propunerea SUA: „Va trebui să aşteptăm decizia Norvegiei în această privinţă, înainte de a discuta orice alte detalii”, a mai spus general-maiorul.

Anul acesta aproximativ 4.000 de militari şi 100 de avioane de vânătoare din Statele Unite şi din opt ţări europene au iniţiat luni exerciţii în zona arctică, pe fondul tensiunilor cu Rusia. Manevrele militare s-au desfăşurat în nordul Norvegiei, în Suedia şi Finlanda.

sursa : mediafax.ro

Tags norvegia

Imparte acest articol