Tăriceanu și Dragnea, replică pentru Iohannis și Cioloș: De ce vă opuneţi creşterii salariilor?


tariceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și liderul PSD, Liviu Dragnea, au atacat marți Guvernul pe motiv că se opune creșterii salariilor deși creșterea economică prognozată e una dintre cele mai mari din UE, reproșuri venite după explicațiile date în acest sens de premierul Dacian Cioloș.

Trăim într-un paradox pe care dl. Cioloș nu vrea să-l explice. România are anul acesta o creștere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez dlui Cioloș este următoarea, pe care o pun toți românii: unde sunt banii? (…) Unde este creșterea economică? Văd, din partea guvernului, numai că se plâng, că fac planuri. Văd că imaginează tot felul de analize. Să știți că oamenii s-au săturat de lucrurile astea. Vor soluții

a declarat la Senat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat marți pe președintele Klaus Iohannis că se laudă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD.

Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune.
Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor

a scris Dragnea pe Facebook.

Reacția sa a venit după ce Iohannis a declarat că în prezent, indicatorii macroeconomici sunt favorabili, iar România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană, cu un plus de 5,2% din PIB în primul semestru al anului 2016.

Premierul Dacian Cioloș a explicat marți dimineața într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.

Am făcut și noi eforturi anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, măriri de salarii care să rezolve și probleme de disfuncționalități de tratament între diferite categorii din același sector, dar și care să ducă treptat, treptat, la o creștere a veniturilor durabilă. (…) Sigur, unii spun că avem creştere economică şi de acolo o să mai vină bani. Astea nu sunt surse foarte predictibile pentru că asta presupune să creștem gradul de colectare, un lucru care trebuie să se întâmple (…).

Conform măsurilor de relaxare fiscală, de la anul mai trebuie să reducem cu încă un punct procentual TVA, mai reduce și alte câteva taxe. Deci asta înseamnă că vom crește cheltuielile la buget reducând în același timp resursele bugetare anul viitor. Ar trebui să aşteptăm să vedem întâi cum funcţionează lucrurile şi dacă avem banii respectivi, să-i orientăm spre astfel de cheltuieli eventual

a adăugat el.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol

  • Didu Ionescu

    Ce intervenții necistite din partea ALDE PRESEDE! Ce parcă ei nu știu de ce? Păi ce, greva de la Sanitas nu-i tot o manevră ALDE PESEDISTĂ? Oricum până la 1 ianuarie nu se poate da nimic, legal. Aprobați mâine ordonanța lui Cioloș și apoi , mai vorbim! Ce jigodii ordinare…!!!