UE mărește cu până la 73,7% taxele pentru oțelul chinezesc, dar problemele industriei se mențin


light-painting-1632115_640

Uniunea Europeană (UE) a mărit cu până la 73,7% taxele de import ale oțelului chinezesc, după ce producătorii europeni au redus numărul locurilor de muncă din cauza prețurilor scăzute și a cererii pentru materie, în contextul metalului ieftin importat din Asia, relatează The Guardian.

Marea Britanie rămâne nemulțumită, susținând că tarifele impuse nu sunt suficient de mari pentru a descuraja China să descarce producția ieftină pe continent. UE a impus taxe între 13,2% și 22,6% pentru rulourile laminate la cald, folosite pentru construirea conductelor și a rezervoarelor de gaz, iar taxele pentru produsele plate grele, folosite pentru construcții, vor varia între 65,1% și 73,7%.

În ultimul an, sute de locuri de muncă au fost eliminate în industria oțelului din Marea Britanie, iar presiunea rămâne pe alte mii de angajați. Liderii industriei aruncă o parte din vină asupra prețurilor de dumping ale produselor chinezești, în timp ce se chinuie să găsească cumpărători pe piața internă.

Industria oțelului a fost inclusă în dezbaterea generată de Brexit, susținătorii ieșirii Marii Britanii din UE argumentând că țara și-ar putea proteja muncitorii mai bine și ar putea introduce tarife asupra importurilor chinezești dacă decide să părăsească blocul european.

Reprezentanții industriei de oțel britanice aprobă viteza cu care au fost introduse tarifele europene, dar avertizează că impozitarea oțelului laminat la cald nu este suficient de mare. Consecinețele le-ar putea resimți compania Port Talbot, cea mai mare oțelărie din Marea Britanie. Viitorul celor 11.000 de angajați ai companiilor Port Talbot și Tata Steel rămâne incert în timp de firma indiană, Tata Steel, analizează o fuziune cu grupul ThyssenKrupp și încearcă să negocieze un plan cu guvernul britanic.

Liderii sindicatului Tata Steel au protestat, vineri, față de eșecul companiei de a lichida filialelor din Yorkshire și County Durham. Compania indiană a scos la vânzare afacerile din Marea Britanie în vară, încercând, astfel, să reducă din pierderile înregistrate.

Sursa: mediafax

Imparte acest articol