Al Qaida tremură când îi aude numele iar militanţii ISIS îl vor mort! Era un apropiat al lui Jimmy Carter şi un om pe care Regan l-a respectat.

 

Bush le-a cerut generalilor americani să-l consulte înainte de declanşarea primul război din Irak. A planificat alături de aceştia strategia US Air Force de a bombarda forţe irakiene în Kuveit! Anual zeci de lideri mondiali îl caută pentru a-i cere sfatul. Dalai Lama îl vizitează frecvent.  Motto-ul său: Să fii plătit de fiecare dată pentru munca prestată. Porecla sa, Machiavelli!

 

Edward Luttwak

 

Faceţi cunoştinţă cu Edward Luttwak, un român care s-a născut în anul 1942 în Arad într-o familie de evrei. A fost crescut în Italia și Anglia. A urmat cursurile școalii primare din oraşul  Palermo, după care a emigrat în Anglia. Aici a absolvit Carmel College și Quintin Grammar iar în 1964 a obţinut o diplomă de analist economic a facultaţăţii London School of Economics.

 

După ce a lucrat la Londra, Paris dar și Ierusalim, s-a mutat în Statele Unite în 1972 pentru a-şi continua studiile  post-universitare la Universitatea Johns Hopkins, unde a obţinut un doctorat în 1975. Începând cu anul 1975 devine profesor asociat la Universitatea Georgetown şi la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

 

Edward Luttwak

 

A fost consultant rând pe rând al Secretarului de Stat al Apărării, al Consiliului Naţional de Securitate, US Navy, US Air Force sau al NATO. Este omul care a dezvoltat doctrina de luptă a US Army, este persoana care a pus bazele conceptului Rapid Deployment-Force utilizat de armata americană şi trupele speciale.

 

Luttwak este cunoscut pentru ideile sale politice inovatoare, sugerând, de exemplu, că încercările marilor puteri “pentru a pune capăt războaielor regionale duce de fapt la apariţia unor conflicte de lungă durată: exemplu Siria, Irak sau Afghanistan. Cartea sa, Coup d’État: A Practical Handbook, este folosită pe post de manual obligatoriu în nenumărate colegii și universități cu profil militar din lumea întreagă. A fost tradusă inclusiv în chineză, ebraică, japoneză sau turcă.

 

Anual zeci de lideri influenţi sau oameni obişnuiţi vin pentru a-i cere cele mai ciudate sfaturi: preşedintele Mexicului l-a rugat să ofere o soluţie autorităţilor locale din capitala ţării pentru a scăpa de bandele de huligani şi cerşetori care îi sperie pe turişti. Primul ministrul al Kazahstanului a vrut să găsească o modalitate de a elimina etnicii ruși dintr-un oraș la granița de nord a ţării. Un guvern din Asia i-a solicitat sprijinul pentru a-i instrui pe membrii servicilor de informații. O companie de produse chimice din Italia l-a solicitat pentru a ajuta la soluţionarea unui proces legat de azbest cu o comunitate locală. Un grup de cetățeni din Tonga i-au cerut sfatul pentru a scăpa braconierii japonezi de delfini. Review of Books Londra i-a solicitat o carte despre genocidul armean, în timp ce o femeie din Washington DC vrea să-I consulte într-un proces referitor la custodia copiilor ei. Şi toate acestea, potrivit lui Luttwak sunt cererile pe care le-a primit doar în ultima vreme.

 

Românul a fost subiectul unui amplu reportaj publicat de The Guardian. Jurnaliștii l-au vizitat în casa lui din Maryland pentru a afla cine este românul de 72 de ani, emigrat în America, atât de solicitat de serviciile și liderii din întreaga lume.

 

sursa: stiridiaspora.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *