UPDATE: Comisiile din C.Deputaţilor au adoptat legea prin care salariile din educație, sănătate cresc


Camera deputatilor

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat marţi raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari.

În sală au fost prezenți doar deputați PSD, ALDE și ai minorităților.

Ei au decis includerea mai multor categorii de personal din educaţie şi sănătate printre cei ce primesc majorări şi sporuri salariale, la şedința în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind înlocuit de secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.

Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu a cerut să se prezinte sursa de finanţare, ceea ce a stârnit indignarea susţinătorilor amendamentului care au spus că finanţare se va face ”de la bugetul de stat” şi că oamenii nu trebuie să fie ţinuţi ”la un nivel de zece clase”.

Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ.

Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.

La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii.

Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechităţi.

Raportul celor două comisii va fi transmis şi Comisiei juridice, urmând ca legea să fie supusă luni votului plenului.

Premierul Dacian Cioloș a explicat marți dimineața într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.

Comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaților au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputații din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol