Valonia respinge ultimatumul impus Belgiei de UE şi Canada pentru a decide dacă susţine CETA


banner_ceta_share_en

BRUXELLES (MEDIAFAX) – Şeful Guvernului valon, Paul Magnette, a respins, duminică, orice ultimatum impus de UE şi Canada Belgiei pentru ca această ţară să decidă dacă va semna acordul comercial UE-Ottawa (CETA), informează agenţia Belga, citată de dhnet.be.

„Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic”, a afirmat Paul Magnette.

Magnette a afirmat, de asemenea, că „nu este la curent” cu vreun ultimatum impus de UE Belgiei, adăugând că a refuzat mereu să respecte „un calendar obligatoriu”, a mai informat agenţia de presă Belga.

„Ni se prezintă un document dezamăgitor şi, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.

Uniunea Europeană şi Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susţine parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.

Semnarea acordului a fost blocată de Parlamentul regiunii Valonia. Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat sâmbătă că aşteaptă noi porpuneri din partea Comisiei Europene şi a făcut apel la amânarea summitului prevăzut pentru joi la Bruxelles.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va purta discuţii până luni seara cu Charles Michel, premierul Belgiei, pentru a-i putea spune premierului canadian, Justin Trudeau, dacă merită să se deplaseze la Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

sursa :  www.Mediafax.ro

Tags canada

Imparte acest articol