„Valul ucigaș“, filmul trimis de Norvegia la Premiile Oscar, ajunge în România


Valul Ucigas Filmul care va ajunge in Romania

Lansarea oficială a filmului „The Wave/Valul ucigaș” va avea loc în acest weekend în cinematografe, după prezentarea exclusivă din cadrul Festivalului Transilvania Film de la Cluj.

„Valul ucigaș” este prima peliculă norvegiană despre un dezastru natural, cu efecte speciale de neratat, așa cum ne-a obișnuit Holly-wood-ul, fără să uite însă de personajele atașante și de modul cum reacţionează acestea în faţa cataclismului. Mare parte din filmările de interior și efectele speciale pentru filmul regizat de Roar Uthaug au fost realizate în România.

Fără să se îndepărteze de la structura clasică a genului, premiera de vineri nu folosește sută la sută reţeta americană, alegând o redimensionare a acesteia: dacă regizori precum Roland Emme-rich nu se lasă până când nu distrug întreaga lume în filmele lor, aruncând pe ecran zeci de personaje de care nu îţi pasă, norvegianul Roar Uthaug modifică scala: pentru el lumea este un sat norvegian, Geiranger, aflat la marginea unui lac din munţi. În urma unor dezastre din trecut, localnicii știu deja că prăbușirea unei stânci în imensul lac va provoca un tsunami de zeci de metri înălţime, ei având la dispoziţie doar zece minute pentru a se salva urcând pe culmile din jur.

 

Uthaug folosește perfect peisajul pictural pentru a sugera atât viaţa liniștită a sătenilor, cât și iminenţa dezastrului. Ajută și faptul că în centrul atenţiei este Kristian, un geolog care, după ce a răspuns ani de zile de echipa ce monitorizează continuu forţele din interiorul muntelui, alege o schimbare de direcţie și o slujbă mult mai bine plătită în domeniul petrolier. Soţia sa Idun, recepţioneră la un hotel de pe marginea lacului, și copiii nu sunt foarte încântaţi de plecarea din Geiranger, dar își susţin soţul și tatăl în iniţiativa sa. Nu mai este nevoie să o spunem: Kristian va ajunge să lupte din răsputeri pentru a se asigura că întreaga familie îi scapă cu viaţă.

mai mult la : www.romanialibera.ro

Tags norvegia

Imparte acest articol