Vizita de lucru a ministrului delegat Maria Ligor în Italia


ligor-2

Ministrul Delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a avut astăzi, 29 septembrie 2016, prima întâlnire din cadrul vizitei de lucru în Italia cu Președintele Comisiei Parlamentare pentru Italienii din Străinătate, domnul Edmondo Cirielli. Întrevederea a fost găzduită de către partea italiană în incinta Palatului Montecitorio, sediul Camerei Deputaților italiene.

Delegația română, formată din doamna ministru Maria Ligor și din Excelența Sa, domnul Ambasador George Gabriel Bologan, a abordat ca teme de discuție problematici de actualitate precum eficientizarea canalelor de comunicare cu cetățenii din diaspora, importanța facilitării procesului electoral în străinătate, precum și consolidarea mediului asociativ și reprezentativ.

Ministrul delegat a expus viziunea părții române referitoare la trecerea de la o abordare de tip asistențial, la o relație de parteneriat care are ca obiectiv dezvoltarea țării. Maria Ligor a prezentat inițiativele Guvernului prin care se încurajează reîntoarcerea românilor în țară și stimularea investițiilor, așa cum este proiectului „Diaspora Start-Up”, dezvoltat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ministerul Fondurilor Europene sau prevederile adresate diasporei din cadrul pachetului de creștere a mobiilității.

Schimbul de informații legate de politicile publice dezvoltate de cele două state a scos în evidență importanța unei bune comunicări cu cetățeniii stabiliți în străinătate, folosind mijloacele tradiționale și noile tehnologiii. Ministrul român a prezentat, în acest context, elementele de strategiei de relaționare cu diaspora pe platformele de social media și în spațiul virtual.

În cadrul întâlnirii cu președinta Comisiei parlamentare pentru Acordul Schengen, Europol, imigrație, Laura Ravetto, au fost abordate teme din actualitatea politico-diplomatica europeana, cu accent asupra migrației și securității. Interlocutoarea a reiterat sprijinul pe care Italia îl acordă pentru concretizarea obiectivului includerii României în spațiul Schengen.

Agenda întâlnirilor oficiale din prima zi a vizitei in Italia s-a încheiat cu o întrevedere cu prefectul Romei, Paola Basilone. Dialogul a evidențiat contribuția substanțială pe care românii stabiliți în regiunea capitalei și-o aduc la economia și în societatea italiana. Paola Basilone a subliniat gradul ridicat de integrare a românilor, atât din perspectiva participăriii la mediului de afaceri, cât si din cea a forței de muncă. Ministrul Ligor a arătat că avantajul bunei integrări în societate poate fi amplificat de beneficiile ce se desprind din faptul că tinerii și copiii de origine română au acces simultan la două culturi. În acest sens, a reiterat importanța continuării proiectului guvernamental de predare a noțiunilor de limbă, cultură și civilizație română în școlile italiene.

Vizita la Roma a ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a continuat vineri, 30 septembrie, cu o serie de întâlniri cu exponenți ai comunității românești, ai mediului asociativ și reprezentanți ai cultelor.

Programul a inclus o vizită la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, unde a fost primită de către Preasfințitul Părinte Siluan, care a prezentat, printre altele, proiectele sociale și de promovare a limbii române inițiate de Parohiile din peninsulă. Ministrul delegat s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții celorlalte biserici ale românilor.

În cadrul întâlnirii organizate la Ambasada României la Roma, Maria Ligor și-a exprimat aprecierea pentru activitatea profesoarelor care predau limba română, în școlile italiene, celor peste 4.000 de copii cuprinși în proiectul de „Limbă, cultură și civilizație românească”, derulat de Institutul Limbii Române, cu sprijinul misiunilor diplomatice.

În continuarea programului, ministrul delegat a vizitat Accademia di Romania din Roma, unde s-a întâlnit cu studenții bursieri ai statului român găzduiți de instituție. Demnitarul a vorbit despre importanța conturării unor politici publice pentru diaspora construite pe evidențe științifice și cercetare, bazate pe expertiza acumulată de specialiștii români activi și în străinătate.

Reuniunea cu exponenți ai comunității și ai mediului asociativ românesc, organizată vineri seară, a oferit prilejul unui dialog deschis despre preocupările și interesele comunității. Maria Ligor a expus noua viziune de relaționare a statului cu românii din străinătate, fundamentată pe construirea unui parteneriat în cadrul căruia să fie abordată o agendă comună și care să reflecte în mod autentic nevoile diasporei. A prezentat, totodată, măsurile de simplificare a accesului la finanțarea nerambursabilă oferită de MAE, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, și de profesionalizare a echipei. S-a referit, pe de altă parte, la inițiativele recente care urmăresc încurajarea spiritului antreprenorial și a investițiilor în România, cum ar fi Diaspora Start-Up, Diaspora Business Summit sau pachetul de mobilitate.

În cadrul deplasării la Roma, ministrul Ligor a participat la o reuniune de coordonare cu șefii misiunilor diplomatice și consulare, în care au fost trecute în revistă activitățile derulate de oficiile din Italia, inclusiv măsurile de pregătire a alegerilor parlamentare. Ministrul delegat a fost informat despre stadiul punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Guvern în sprijinul românilor afectați de cutremurul recent din centrul Italiei.

În încheierea vizitei la Roma, Maria Ligor a participat la gala Tinere Talente Românești 2016, organizată de asociația Propatria, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

https://roma.mae.ro/node/1720

Imparte acest articol