Zeci de mii de tineri români studiază peste hotare. Puţini vor să se mai întoarcă acasă


studenti

Sunt tineri, inteligenţi şi plini de ambiţie, iar Occidentul le-a arătat că se poate şi altfel. Tinerii români care au avut şansa să înveţe peste hotare au găsit acolo profesori celebri, laboratoare de ultimă generaţie şi un sistem de practică impecabil. În plus, au garanţia că nu ajung şomeri. Aşa că, e uşor de înţeles de ce mulţi dintre ei nu mai vor să revină acasă.

De la malul mării, de la Constanţa, Elif Memet a ajuns studentă peste Ocean, la New York. Învaţă Economie, Matematică şi Istoria Artei la Universitatea Columbia. La New York vrea să facă şi doctoratul, aşa că Elif nu va reveni curând în România.

Aceleaşi gânduri nu-i dau pace nici Elizei. Studiază Matematica la Oxford dar, când vine vorba despre un post în România, spune că o demotivează oportunităţile puţine şi salariile mici.

În jur de 45.000 de tineri români studiază peste hotare, potrivit estimărilor făcute de organizaţiile studenţeşti. Cifra exactă nu o ştie nimeni. Şi tot un mister rămâne şi parcursul acestora după ce termină studiile.

Românii studiază în străinătate mai ales Economia, Arhitectura, Dreptul sau Artele. Sunt bine pregătiţi şi ambiţioşi, iar după absolvire speranţele lor se transformă repede în certitudini. Puţini se mai întorc.

Vlad e o excepţie. Timp de patru ani a studiat Business şi Management în Olanda, plus şase luni în Tokio.

Exodul românilor spre universităţile din străinătate a crescut din 2007. De atunci, zeci de mii de tineri au absolvit universităţi de renume din Europa, în special.

sursa :  stiri.tvr.ro

Imparte acest articol