Premierul Victor Ponta s-a vazut nevoit sa renunte la nominalizarea initiala a ambasadorului  roman la institutiile europene, Mihnea Motoc, pentru functia de ministru al Afacerilor Externe, deoarece exista o situatie de incompatibilitate intre functia sotiei diplomatului, Iulia Motoc, de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), si pozitia de membru al Guvernului Romaniei pentru care fusese propus el, au declarat pentru HotNews surse diplomatice.

In 18 noiembrie, Teodor Melescanu si-a dat demisia din functia de ministru de Externe, dupa un madat de o saptamana, in urma scandalului legat de faptul ca mii de cetateni romani au ramas in fata sectiilor de votare din strainatate fara a-si mai putea exercita votul, ca urmare a numarului redus de sectii de votare in diaspora comparativ cu prezenta masiva la urne, in turul II al prezidentialelor.Atunci, premierul Victor Ponta l-a propus pe ambasadorul Mihnea Motoc in functia de ministru de Externe, iar presedintele Traian Basescu a si semnat in aceeasi zi decretul de numire in functie.Seful statului nu a trimis, insa, documentele la Monitorul Oficial, aratand ca mai intai Motoc trebuia sa fie rechemat din functia de ambasador la Bruxelles, pentru a nu exista o situatie de incompatibilitate.

O conditie “este demisia domniei sale din corpul diplomatic si a doua, revocarea din functia de ambasador”, a mentionat Basescu. El a aratat ca Ponta trebuia sa contrasemneze decretul de revocare a lui Motoc din functia de ambasador, motiv pentru care numirea la Externe trebuia amanata, avand in vedere ca premierul deja pelcase in vacanta in strainatate.

Altfel, Basescu si-a exprimat aprecierea pentru calitatile profesionale si experienta lui Motoc in diplomatie, aratand ca nu are nicio problema sa-l numeasca ministru, daca se indeplinesc formalitatile legale.

Luni, 24 noiembrie, odata intros din mini-vacanta de o saptamana, premierul Ponta si-a schimbat propunerea, nominalizandu-l pe secretarul de stat Bogdan Aurescu pentru functia de ministru de Externe.

Presedintele Basescu l-a numit pe Aurescu ministru, acesta fiind investit in aceeasi seara in functie.

De ce si-a schimbat premierul Ponta propunerea, la nici o saptamana de la nominalizarea lui Mihnea Motoc?

Mihnea Motoc putea fi rechemat din functie fara probleme, sunt proceduri uzuale. Problema era in legatura cu sotia lui, care ar fi fost intr-un conflict de interese. Iulia Motoc este judecatoare la CEDO si ar fi fost casatorita cu un membru al Guvernului Romaniei, in conditiile in care CEDO are pe rol actiuni impotriva Romaniei“, au explicat, pentru HotNews, surse diplomatice.

sursa: hotnews.ro