• Urzica este o planta universala, ea creste in toate colturile lumii, iar popoarele de pe intreg globul o folosesc cu succes in tratarea afectiunilor.
  • La noi, urzica este considerata o planta comuna, care creste prin paduri si gradini, se stie ca ceaiul de urzica slabeste si ca mancarea din aceasta planta este delicioasa.

    Insa ce este mai important si anume, proprietatile vindecatoare ale urzicii, nu sunt cunoscute.

    Ce contine o urzica:

    vitamine – A, C, B2 si K, Ca, Mg, Fe, substante grase, acizi, glucide, amine si uleiuri volatile, antihistaminice si antiinflamatorii naturale.

    Proprietatile urzicii:

    – diuretic
    – hemostatic (opreste sangerarea)
    – antiseptic
    – emolient
    – depurativ
    – combate reumatismul si anemia
    – vindeca ranile si ulcerul
    – stimuleaza cresterea parului
    – lupta impotriva bolilor de rinichi

    Daca prepari urzica sub forma de ceai, acesta are proprietati de detoxifiere a sistemului circulator, purifica sangele si elimina toxinele din organism. Ceaiul se face din doua ligurite planta uscata la o cana de 250 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute si se beau 1-2 cani de ceai pe zi.

    Din urzica se poate face si un sirop (urzica si miere de albine) care detoxifica si iti da energie.

    Contra reumatismului si durerilor de spate, frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe locul dureros timp de 15 minute.

    Consumul de urzici, atat ca mancare cat si ca ceai, tinctura sau sirop, este contraindicat femeilor insarcinate si lauzelor, persoanelor cu deficit de potasiu si celor care prezinta alergii la aceasta planta.

     

    Sursa:  culinar.ro