Consiliul directorilor executivi (board-ul) al Fondului Monetar Internațional a aprobat miercuri un nou program de asistență financiară pe patru ani în valoare de 12,348 miliarde DST sau 17,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, aceasta fiind a doua încercare în mai puțin de un an a FMI de a salva de la faliment Ucraina, transmite Reuters.

 

Acest nou program pe patru ani va sprijini stabilizarea economică imediată a Ucrainei precum și un set de reforme profunde destinate restabilirii creșterii solide pe termen mediu și îmbunătățirii standardelor de viață pentru populația Ucrainei’, se arată într-un comunicat de presă al FMI semnat de directorul general Christine Lagarde. Comunicatul de presă nu oferă detalii cu privire la cât de mare va fi prima tranșă și nici care va fi calendarul plăților către Ucraina.

Noul acord de tip Extended Fund Facility (EFF) este destinat să înlocuiască actualul aranjament de tip ‘stand-by’ în valoare 17 miliarde de dolari. ‘Modificarea programului va furniza mai multă finanțare, mai mult timp, mai multă flexibilitate și condiții de finanțare mai bune pentru Ucraina’, susține Christine Lagarde. ‘Programul este ambițios și implică riscuri, în special cele care provin de pe urma conflictului din estul țării’, adaugă directorul general al FMI.

Autoritățile de la Kiev speră că programul convenit cu FMI va debloca și alte credite din partea altor donatori. FMI estimează că prin adăugarea negocierilor cu deținătorii de obligațiuni ucrainene, pachetul total de asistență financiară pentru Ucraina ar putea să se ridice la 40 de miliarde de dolari.

Războiul cu separatiștii pro-ruși a provocat o contracție a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5% în timp ce valoarea monedei naționale a Ucrainei s-a prăbușit iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agențiile de rating și economiștii avertizează că datoria suverană a Ucrainei va trebui renegociată pentru a se asigura că țara nu intră în incapacitate de plată.

agerpres.ro