Aderarea la Schengen rămâne la stadiul de deziderat. Ambasadorul Olandei la Bucureşti anunță că Parlamentul ţării sale nu susţine, în acest moment, aderarea României la spaţiul Schengen.

 

Motivul: România nu era pregătită nici în 2007 să adere la Uniunea Europeană, şi nici acum nu respectă toate cerinţele statutului de stat membru. Diplomatul a subliniat că există o legătură între Schengen şi respectarea standardelor UE. Iar, la momentul aderării în spaţiul comunitar, România nu era pregătită din punct de vedere legislativ şi nu făcuse progrese în sistemul judiciar.

În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esenţiale. Vorbesc aici de legislaţie, de sistemul judiciar, de funcţionarea lui, de eficienţă şi imparţialitate în modul de aplicare a legilor, de corupţia instituţională”, a spus Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti.

agerpres.ro