În disputa cu procurorul general Tiberiu Niţu, Traian Băsescu încearcă să manipuleze, este concluzia jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Acesta este de părere că fostul preşedinte încearcă să intimideze şi să discrediteze justiţia, drept pentru care Traian Băsescu va ajunge în istorie nici măcar ca un „zero”, ci ca un „minus”.

Domnul Băsescu are o problemă în justiţie, este acuzat de şantaj cu ameninţare. În mod normal, omul care s-a pretins a fi protectorul independenţei justiţiei vreme de atâţia ani în mandatele sale ar fi trebuit să vină, pur şi simplu, la DNA, să răspundă întrebărilor procurorilor, să-şi consulte dosarul şi să declare că justiţia îşi va face datoria. Nu asta aşteptam cu toţii de la un fost preşedinte care a pretins un rol atât de important în neinfluenţarea justiţiei?”, a afirmat jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-o intervenţie la Digi24.

“Iată ce oferă domnul Băsescu, o lecţie grotescă de diversiune. În manualul de manipulare pe care ni-l prezintă domnul Băsescu de atâţia ani, acum repetă lecţia de diversiune împreună cu noi, cei care ne uităm la el”, a mai spus jurnalistul.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Traian Băsescu despre faptul că Tiberiu Niţu ar fi tras la Revoluţie, Cristian Tudor Popescu spune că aceasta este „o încercare grosolană de a intimida justiţia şi de a o discredita”. Jurnalistul este de părere că fostul preşedinte practică şantaj cu ameninţare atât la adresa lui Tiberiu Niţu, cât şi la cea a senatorului Gabriela Firea.

„Domnul Traian Băsescu face un lucru acum greu suportabil. Apariţiile groteşti ale domniei sale în care calcă în picioare exact ceea ce a susţinut în legătură cu justiţia distrug în momentul ăsta zece ani de mandat. Nu mai lasă nimic. Domnul Băsescu va ajunge în istorie nici măcar ca un „zero”, ci în momentul ăsta, ca un „minus”. Îşi adaugă minusuri în istorie. Şi nu e un lucru care să ne bucure pe vreunul dintre noi. Omul acesta a fost preşedintele nostru al tuturor, a fost purtătorul de cuvânt al românilor vreme de zece ani”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

„Se foloseşte modalitatea întrebării întrebătoare. E adevărat că domnul Popescu a călcat o pisică alb cu negru pe bot în dimineaţa zilei de 23 octombrie, în faţa blocului P4 din cartierul Balta Albă? Tot ce v-am spus în această întrebare sunt ancore de real în mintea telespectatorului manipulat. Păi, domnule, dacă e P4, dacă e cu alb pe bot, atunci înseamnă că trebuie să fie ce spune acolo. Prea ştie ăsta atâtea amănunte. Amănuntele pot fi inventate toate. Asta e tehnica, acuzării prin întrebare şi prin acumulare de ancore de real în întrebare”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Acum, domnul Băsescu asta face. Nu îşi aminteşte doamna Firuleasca, Firica, cum îi spune în toate felurile… şi astea fac parte tot din metodă. Când îi spui Firica, când îi spui Firuleasca, o discreditezi pe persoana respectivă, o situezi într-un plan inferior, mai puţin credibil, şi după care vii cu: 400.000 de euro, împrumuturi de la Voiculescu, 1.800.000 de dolari pe care nu i-a mai dat înapoi… După care, la sfârşitul intervenţiei sale, le spune reporterilor: nu îi mai ascultaţi pe părerologi, ascultaţi un fost preşedinte al României, care ştie ce spune. Ăsta e argumentul lui: „care ştie ce spune”. Dar asta de ce a făcut-o? A făcut-o pentru că e acuzat şi ştia că va fi urmărit penal în acest dosar de şantaj”, a completat jurnalistul.

digi24.ro