Parchetul General susține că are competența de a soluționa dosarul în care Traian Băsescu este cercetat pentru șantaj, deoarece acesta nu mai deținea nicio funcție publică la momentul în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de fostul președinte.

 

Parchetul General a dat publicității, miercuri, un punct de vedere în legătură cu informațiile apărute în presă, conform cărora dosarul în care este cercetat fostul șef al statului pentru șantaj în legătură cu declarațiile pe care le-a făcut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar fi de competența procurorilor de la DNA și nu a celor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, într-un comunicat de presă difuzat miercuri, Parchetul General susține că, prin ordonanța emisă la data de 17 aprilie 2014, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată prin plângerea penală formulată de către Gabriela Firea, în temeiul dispozițiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedură penală.

Ulterior, prin ordonanța din data de 11 martie 2015, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Traian Băsescu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, în formă continuată, prevăzută de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (două acte materiale), referitoare la declarațiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 și 15 aprilie 2014.

“La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale față de domnul Băsescu Traian s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deținea nicio funcție publică, de natură a atrage competența de soluționare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispozițiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/ 2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție nu sunt aplicabile; pe cale de consecință, nici dispozițiile art. 131 din același act normativ. Menționăm faptul că Președintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menționată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziție procesual-penală”, declară Parchetul General.

Dosarul în care este cercetat fostul șef al statului Traian Băsescu pentru șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar putea fi de competența procurorilor DNA, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate fac trimitere la art. 1 litera a din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Potrivit surselor, în cazul în care competența de investigare a cauzei ar aparține DNA, atunci începerea urmăririi penale pe numele fostului președinte ar fi nelegală.

agerpres.ro