Mancarea sanatoasa tinde sa devina o preocupare generala in ultima vreme, de cand bolile alimentare fac tot mai multe victime. Acasa ori la birou, fie ca mancam pe fuga sau in liniste, meniul e musai sa contina ceva verde. Dar la recipiente s-a gandit cineva? Stim oare ca avantajele unui pranz sanatos pot fi anulate de substantele toxice continute in farfuriile, tacamurile, paharele sau sticlele din plastic?
Nu este nevoie sa negam: recipientele din plastic ne fac viata mai usoara, cel putin la o prima apreciere. Te vezi iesind dimineata la jogging carandu-ti apa intr-o sticla de… sticla sau trimitandu-ti micutul la scoala cu borcanelul de zacusca in ghiozdan? Cat despre vremurile in care termosul facea legea prin birouri, stim prea bine: au apus!
Astazi, paharele, sticlele, tacamurile, caserolele, totul este din plastic, pentru a fi mai usor de transportat si utilizat. Cercetatorii trag insa un semnal de alarma: cu plasticul nu e de joaca! Motivul? Cele mai multe dintre noi avem tendinta sa refolosim sticlele, paharele, tacamurile etc., ceea ce se poate solda cu probleme de sanatate.
Chimicalele din componenta lor incep sa se disperseze in cazul utilizarii repetate, ruperii sau a incalzirii la microunde. In functie de produs, recipientele pot contine biosfenol A (BPA), ftalati sau cloruri, primul dintre ele fiind de departe cel mai toxic. O data patrunse in mancare sau bauturi, acestea pot cauza diferite tipuri de cancer, disfunctii hormonale si tulburari endocrine.
PET-ul se arunca dupa golire
Cel mai popular recipient, utilizat in comercializarea lichidelor, este PET-ul sau PETE-ul (polietilen tereftalat). Datorita faptului ca este un material reciclabil, multa vreme s-a crezut ca PET-ul este o solutie sigura de imbuteliere.
Insa lucrurile nu stau chiar asa cand vine vorba despre sanatatea noastra. Cercetatorii ne avertizeaza ca la epuizarea continutului cu care au fost comercializate, sticlele se arunca, in nici un caz nu se refolosesc si nici nu se spala in apa fierbinte.
Sticluta lui bebe, pericol pentru sanatate
Recipientele din plastic dur (policarbonat) reprezinta o idee si mai neinspirata pentru imbuteliere. In aceasta categorie intra sticlutele gradate pentru copiii mici si sticlele reutilizabile destinate sportivilor.
Zgariate, incalzite sau in contact cu acizii (sucuri sau mancaruri acide), acestea elimina substante chimice deosebit de periculoase pentru sanatate. Oamenii de stiinta atrag atentia asupra celui mai primejdios dintre toate, BPA, factor ce favorizeaza aparitia obezitatii si a anumitor cancere.
„NU!” hotarat recipientelor de tip camping
Tacamurile din plastic, paharele, farfuriile, recipientele in care se comercializeaza diferite produse (margarina, iaurt, lapte batut, branzeturi, mezeluri etc.) trebuie aruncate imediat ce continutul initial a fost epuizat, intrucat incep sa se degradeze inca de la prima utilizare.
In plus, mancarea si bauturile calde niciodata nu ar trebui depozitate sau introduse la microunde in vase de plastic. Pentru mai multa siguranta, citeste intotdeauna indicatiile de pe astfel de ambalaje, iar daca nu exista specificatii in privinta utilizarii la microunde sau in alte conditii, cel mai bine este sa nu le folosesti.
csid.ro