Președintele francez Francois Hollande a apărat ‘libertatea de expresie’ și francofonia cu prilejul vizitei sale de sâmbătă la Salonul de carte de la Paris, relatează AFP.

 

‘Mă aflu aici pentru susținerea libertății de expresie, pentru că ceea ce oferă forță Franței, culturii sale este libertatea. Am fost loviți în luna ianuarie, iar acest salon este și el unul dintre răspunsurile noastre’, a declarat președintele francez, făcând referire la atentatul de la redacția Charlie Hebdo, soldat cu 17 morți.

Președintele Hollande a cerut, de asemenea, păstrarea “încrederii în gândire, această credință ireversibilă în literatură, creație, expresie, gândiree (…) Franța trebuie să fie mereu de partea celor care creează’.

Întrebat despre cazul scriitorului italian Erri De Luca, acuzat în Italia de incitare la sabotarea liniei feroviare Lyon-Torino, Hollande a răspuns că ‘autorii nu trebuie să fie urmăriți penal pentru textele lor’.

‘Vreau de asemenea să evoc francofonia, pentru că limba franceză nu trebuie doar apărată, ci promovată. Îi salut pe autorii străini care scriu în limba franceză’, a mai declarat Francois Hollande.

Întrebat ce cărți citește în prezent, președintele francez a făcut trimitere la lucrarea cercetătoarei Mona Ozouf — ‘De Revolution en Repulique’, pentru că ‘este o lucrare despre identitatea Franței, construcția Republicii, deci ceea ce suntem, iar în această perioadă este binevenită’.

‘Am citit de asemenea Lydie Salvaye (recompensată cu Premiul Goncourt în 2014) pentru că am o simpatie pentru această persoană și am mult interes pentru situația din Spania’, a mai adăugat șeful statului francez.

‘Știți că îmi place foarte mult istoria’, a mai spus Francois Hollande, adăugând cu regret că pentru a citi ar trebui să aibă mai mult timp.

Salonul de carte de la Paris se desfășoară în perioada 21-24 martie, peste 50 de țări participând la ediția din acest an.

agerpres.ro