În ultima vreme, în fiecare zi se pare că apare câte un nou studiu sau raport online în care se enumără toate efectele dăunătoare pe care le au anumite ingrediente din produsele de zi cu zi de îngrijire personală ce ne pot slăbi sănătatea.

Parabenii și Ftalatii apar în laptele matern și țesuturile organice; conservanții sintetici poluează sursele de apă. În fiecare direcție în care ne uităm, știrile rele apar de după colț, criticându-ne pentru toxinele în care ne scufundăm. Există o modalitate prin care ne putem asigura că produsele pe care le folosim sunt blânde atât cu noi cât și cu mediul natural.

Aceasta este să ne facem propriile cosmetice.
Mulți sceptici vor condamna realizarea de produse la domiciliu pentru o multitudine de motive, de la  posibilitatea ca produsele manufacturate să se degradeze repede, până la imaginea negativă a unui hipiot care mănâncă scoarță și se unge cu avocado strivit.
Această rețetă este o variație după rețeta WildCraft Face Cream de la Mountain Rose Herbs. Pentru că este o cremă grasă, pe bază de ulei, este foarte eficientă pentru cei cu pielea uscată.

Pentru a o produce aveți nevoie de următoarele:

– Ceașcă pentru măsurat
– Linguri de măsurat
– Tel
– Diverse ustensile pentru amestecat
– Boluri din sticlă sau oțel inoxidabil
– Oale din sticlă sau oțel inoxidabil
– Recipient pentru gătit la aburi sau la Bain-marie
– Blender sau robot de bucătărie
– O spatulă
– O varietate de borcane cu capac sterilizate
– Ingredientele de mai jos

 Ingrediente: 


– 1/4 ceașcă ulei de măsline organic
– 1/4 ceașcă ulei de migdale dulci organic
– 1/4 ceașcă ulei de struguri organic
– 1/16 ceașcă ulei de cocos organic
– 1/16 ceașcă granule de ceară de albine (ceară de palmier pentru versiunea vegană)
– 1 ceașcă Hidrolat (apă florală) la alegere
– 1/2 ceașcă de gel organic aloe vera
– Un sfert de linguriță de vitamina E (echivalentul unei capsule perforate)
– 8-15 picături de ulei esențial (lavandă, trandafir, portocale, lamn de santal, cimbru)
1
Prepararea Cremei:
 
PASUL 1
Se amestecă uleiurile într-o oală din oțet inoxidabil sau sticlă la foc mic; uleiurile trebuie să se încălzească dar nu să frigă.

PASUL 2
Într-o altă cratiță sau la aburi, tot la foc mic, se încălzesc granulele de ceară până se topesc.

PASUL 3
Gelul de aloe vera și apa florală se combină ușor într-un bol. Puteți folosi un tel mic pentru a amesteca, având grijă să se pătrundă încet.
PASUL 4
Dacă aveți un vas pentru gătit la abur, încălziți-l la foc mic, iar dacă nu aveți puteți pregăti la Bain-marie.
PASUL 5
Pregătiți câteva borcane curate cu capace pentru sigilat deoarece ingredientele folosite vor produce o cantitate considerabilă de cremă. Cantitatea ajunge pentru a umple aproximativ 5 boarcane de 128 ml dar puteți folosi și cutii cosmetice mai mici.
PASUL 6
Luați jumătate din amestecul de ulei încălzit și turnați-o în vasul Bain-marie sau la abur preîncălzit. Adăugați un sfert din ceara topită amestecând încet. Acest amestec ar trebui să fie în întregime lichid; dacă ceara începe să se întărească dați puțin mai tare focul și amestecați ușor până când totul e din nou lichid.
PASUL 7
Într-un blender vertical sau un robot de bucătărie, combinați 3 sferturi de ceașcă din apa florală – Hidrolat – cu vitamina E și uleiul esențial dorit.
Rețineți că nu trebuie să adăugați ulei esențial dacă preferați o cremă fără parfum, dar dacă vreți să adăugați, utilizați fie o singură aromă, fie o combinație a două mirosuri complementare cum sunt iasomie / cimbru sau trandafir / lemn de santal.
PASUL 8
Dacă folosiți un blender vertical, scoateți capacul, porniți blenderul pe viteza mică, turnați încet amestecul de ulei / ceară în centrul amestecului din blender, având grijă să curgă lent, într-un flux subțire constant. Astfel vă asigurați că ingredientele se emulsionează lin și nu se aglomerează în sus. Dacă folosiți un robot de bucătărie, împărțiți amestecul de ulei încălzit în jumătate și împreună cu încă o persoană, turnați în același timp încet și constant compozițiile.
Crema va arăta ciudat până începe să se îngroașe, dar sunetele lamelelor din blender se vor schimba, îngroșându-se pe măsură ce ingredientele cremoase se îngroașă. Opriți aparatul și folosiți spatula pentru a curăța pereții vasului și în jurul lamelelor. Astfel veți aduna toate părțile și puteți amesteca totul bine împreună. După ce ați făcut acest lucru, mai pulsați aparatul de câteva ori pentru a amesteca bine ultima dată.
PASUL 9
Folosiți spatula și lingurile pentru a decanta și pentru a transfera crema în borcane. Etichetați clar cu data la care le-ați creat și parfumul folosit. Dacă păstrați borcanele în frigider, vor avea valabilitate până la un an. În cazul în care observați un miros mai ciudat sau mucegai pe cremă, aruncați conținutul imediat.
Repetați procesul pentru al doilea lot de cremă și creați arome diferite experimentând diferite combinații de ulei pentru a vedea care vi se potrivește mai bine. De exemplu, rețeta originală conține ulei de susan în loc de ulei de migdale dulci, însă rezultatul era destul de gras.
Dacă vi se pare că este prea bogată și grasă pentru față, puteți folosi crema pentru mâini, astfel veți avea mai multe opțiuni în ceea ce privește aromele și uleiurile esențiale pentru că pielea mâinilor este mai puțin sensibilă decât cea de pe față.