Pe măsură ce înaintăm în societatea celor 24 de ore de activitate, avem nevoie de avioane care să zboare, magazine și spitale care trebuie să funcționeze non-stop. Unele persoane se obișnuiesc și nu-i deranjează să lucreze în acest fel. Dar se poate adapta organismul pe deplin cu perioada de lucru întoarsă pe dos?

 
În cazul multor locuri de muncă, să lucrezi în tura de noapte este inevitabil. Cu o planificare atentă și o perioadă de liniște în timpul zilei, poți lucra toată noaptea și să te odihnești opt ore în ziua următoare.
Este oare munca nocturnă dăunătoare sănătății?
Există doi factori la aceste întrebări. Unul este despre modul în care ne simțim – bunăstarea noastră mentală. Oamenii au dreptate când spun că s-au obișnuit cu turele de muncă. Este dovedit că putem face față mai bine mai multor nopți in serie decât primei din seria respectivă, însă unii oameni nu se pot adapta ușor.
Un studiu canadian a monitorizat pe un grup de polițiști angrenați într-o săptămână de ture de noapte timpul somnului, cantitatea hormonului de somn și melatonina. De obicei producem melatonină târziu în noapte, când apare senzația de oboseală și suntem pregătiți de somn.
Dacă v-ați adaptat bine nopților de lucru, eliberarea maximă hormonală se va decala în timpul zilei. În acest studiu, cei care aveau modelul de producție a melatoninei în timpul zilei s-au simțit mai fericiți și alerți, având reacții rapide – însă numai 40% au reușit să facă această trecere.
Într-un studiu mai mare, pe mai mult de 3000 de polițiști care lucrau în schimburi atât în Canada cât și în SUA, consecințele celor care nu au putut să se adapteze turelor de noapte au fost evidente, 40% dintre participanți fiind diagnosticați cu tulburări de somn.
Chiar dacă vă simțiți bine, apare întrebarea dacă corpul ar putea suferi pe termen lung.

Când evaluăm efectele fiziologice, una din probleme este diferențierea între impactul pe care munca în ture o are asupra stilului de viață și impactul direct în timpul turei de noapte.
Este mai greu să mănânci sănătos sau să faci exerciții regulat dacă lucrezi în ture. Nu numai că o salată este mai greu de găsit noaptea, dar probabil nu este ceea ce ai mânca atunci când încerci să te ții treaz. Apare tentația gustărilor și a mâncării la pachet. Pizza și produsels fast-food pot fi convenabile și te fac să te simți mai bine, însă nu este un obicei sănătos să le mănânci în fiecare noapte.
De asemenea, sunt și mai puține posibilități pentru exerciții. Dacă la sfârșitul unei zile de lucru te poți mobiliza spre sala de sport, după o tură de noapte este mai greu, mai ales dacă abia aștepți un pui de somn.
Piloții din liniile aeriene s-au dovedit a fi mai fericiți în zilele de odihnă comparativ cu cele în care au lucrat devreme sau în schimburi târzii. Bineînțeles că nu este neobișnuit să prefere ziua liberă în locul celor în care trebuie să se ridice din pat și să meargă la lucru indiferent de oră.
Cercetătorii au descoperit că piloții care au lucrat în prima tură au avut un nivel mai ridicat de hormoni cortizol de stres și au produs mai mult cortizol de-a lungul zilei. Pe termen lung, nivelurile ridicate de cortizol sunt asociate cu o creștere a riscului de probleme cardiace și hipertensiune arterială.
Ar putea exista și alte consecințe.

 Un studiu al Universitatii Surrey a constatat că o singură tură de noapte poate crește tensiunea arterială. După doar trei zile de ture de noapte, s-a constatat perturbarea expresiei genelor, adică au început să fie active la momentul nepotrivit al zilei. Aproximativ 6% din genele noastre au anumite intervale de lucru, însă numai câteva zile cu ore schimbate de lucru au modificat ușor modelul. Și un alt studiu a constatat că după cinci săptămâni, persoanele care au stat treze noaptea și au dormit în timpul zilei prezentau nivele insuficiente de glucoză și schimbări în metabolism care ar putea crește pe termen lung riscul de diabet tip 2 și obezitatea.

Deoarece aceste studii au fost realizate pe termen scurt, există posibilitatea ca în timp organismul să se regleze, însă rezultatele testelor epidemiologice efectuate pe parcursul mai multor ani sunt descurajatoare.Au existat unelele dezbateri cu privire la impactului turelor de noapte asupra riscului de boli cardiovasculare, tot mai multe rezultate susținând creșterea riscului. Cea mai mare sinteză a cercetării, publicată în 2012, a arătat un risc crescut de infarct miocardic la persoanele cu schimburi de ture. Chiar și atunci când stilul de viață este atent controlat, există un risc mai ridicat.
În cazul sindromului metabolic – un termen generic ce include obezitatea, nivelul crescut de glucoză, tensiune arterială ridicată și nivel ridicat de colesterol – stilul de viață este cheia. Dacă oamenii care lucrează în ture ar reuși să facă exerciții în mod regulat, să mănânce sănătos și să nu fumeze, ar scădea riscul în ciuda orelor nesociale.
Există, de asemenea, dovezi de risc crescut de cancer la sân la cei care lucrează în ture de noapte, cu un impact mai mare la cei care se trezesc brusc si agitat dimineața devreme și la cei care stau foarte târziu în noapte.
Aceste studii epidemiologice la scară mare nu pot spune care sunt indivizii cei mai susceptibili de a fi afectați. Există posibilitatea ca unii oameni să se adapteze și astfel să nu sufere efectele pe termen lung, sau ca toți cei care lucrează în schimburi să fie expuși la riscuri.
Cercetarea se complică în numeroasele forme de ture în care lucrează oamenii. Lucrul până târziu din când în când poate avea efecte diferite asupra corpului față de programul schimbat cu câteva ture de noapte pe săptămână.
Totuși, până vom ști mai multe despre exact cine se expune la risc, cei care lucrează noaptea ar trebui să profite de fiecare oportunitate pentru a mânca sănătos, să facă exerciții și să fie atenți la semalele timpurii ale afecțiunilor specifice.
homeopatie.ro