La invitatia d-nei profesoare Pamela Popa, in perioada 30-31 martie, la Faget a poposit pentru o serie de conferinte motivationale Izidor Ruckel, autor de carti si documentare, fost copil institutionalizat la orfelinatul din Sighet, MM. Parintii l-au parasit in voia sortii in orfelinat si nu s-au mai interesat deloc de el, acesta ajungand ca pana la varsta de 11 ani sa nu invete sa vorbeasca, fiind legat de pat si subnutrit, la fel ca si alti copii din orfelinat, dintre care multi nu au supravietuit. Norocul lui Izidor a fost faptul ca a fost adoptat de catre o familie din USA, la 11 ani. Deoarece nu avusese parte de niciun fel de educatie, Izidor a trecut prin sistemul home schooling, reusind ca in 3 luni sa absolveasca primele 5 clase, astfel incat sa poata fi inscris in invatamantul de masa.

Izidor a devenit un avocat al sustinerii adoptiilor internationale si dreptul la sanse egale pentru persoanele cu dizabilitati sau posibilitati limitate, provenite din medii defavorizate. Mesajul lui Izidor catre elevi a fost ca toti suntem creati egali si nu avem dreptul sa ii judecam pe ceilalti dupa felul cum arata, ca suntem creati pentru a putea oferi ajutor si compasiune catre semenii nostri.

 

Izidor Ruckel s-a intalnit la Faget si cu un alt reprezentant al sistemului institutionalizat, dl profesor Ionel Petrea, care desi nu a fost adoptat si a crescut la orfelinat pana la 18 ani, a luptat prin forte proprii sa se sustina in scoala si sa isi creeze un drum cinstit in viata. Impreuna am vizitat apoi centrul de zi de pe langa Mitropolia Timisoarei, aflat in incinta internatului scolii, care se ocupa de elevii in pericol de abandon scolar.

Consideram ca astfel de oameni sunt un exemplu pentru toti, iar acum inaintea marii sarbatori a Pastelui, va dorim tuturor sa aveti compasiune si bunatate in inimile voastre, fata de cei mai lipsiti decat voi, mai bolnavi sau mai tristi. Nu ne consta nimic sa facem o fapta buna.