Cuvantul reumatism, in intelesul cotidian desemneaza afectiuni foarte diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor si in particular ale uneia sau mai multor articulatii. Distingem reumatisme articulare inflamatorii. reumatisme articulare degenerative si reumatisme abarticulare, care afecteaza tesuturile din jurul articulatiei. Iata cateva remedii naturiste pentru reumatism:

Scoarta de salcie – intern

1. Pentru tratamentul intern recomandam scoarta de salcie, care contine heteroide de natura salicilica. Sub forma de decoct, 2 linguri de scoarta maruntita la o cana cu apa. Se beau 3-4 cani pe zi, in cure indelungate (3 saptamani lunar) fara nici un risc terapeutic. Se poate folosi si pulberea de scoarta de salcie, de 3 ori pe zi cate o lingurita.

Infuzie de redacina de lemn dulce

2. Radacina de lemn dulce sub forma de pulbere (2-4 lingurite pe zi) sau sub forma de infuzie (o linguta radacina la o cana cu apa) are actiune antiinflamatoare.

Bai de plante medicinale ca tratament extern

3. In tratamentul extern cu bai de plante sau pentru comprese, fitoterapia recomanda numeroase specii medicinale precum: sulfina, mugurii de pin, radacina de tataneasa, fructele de iepupar, faina de mustar, coaja de salcie, frunzele de menta.

Din aceste plante, in cantitati egale, se prepara o infuzie concentrata (100-150 g amestec plante) puse intr-un saculet de tifon la 1 litru pe apa. In prealabil, plantele din saculetul de tifon se umezesc cu apa fierbinte, apoi se infuzeaza 1-2 minute in clocot. Dupa 10-15 minute se foloseste ca atare pentru comprese locale.

 

frunza-verde.ro