Liberalii resping ferm încercările de intimidare ale Rusiei cu privire la rolul României în NATO și îi asigură pe cetățeni că niciodată țara noastră nu a fost mai sigură și mai protejată decât este acum.

“PNL a luat notă de declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la implementarea ultimelor decizii ale NATO referitoare la prezența pe teritoriul României a două comandamente ale Alianței. PNL respinge ferm încercările de intimidare ale Rusiei cu privire la rolul României în NATO și îi asigură pe cetățenii României că niciodată țara noastră nu a fost mai sigură și mai protejată decât este acum — ca membru cu drepturi depline și asumate în NATO, ca beneficiar egal în drepturi și în calitate de contributor substanțial de securitate, în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”, se arată într-un comunicat al PNL semnat de purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, transmis joi AGERPRES.

El subliniază că liberalii au promovat constant, în politica externă a statului român, principiul suveranității și inviolabilității teritoriale, în vecinătatea apropiată, dar și “al alianțelor democratice și militare capabile să contracareze tendințe și acțiuni militariste expansioniste, care sfidează tratatele internaționale și înțelegerile regionale între națiuni”.

“Parteneriatul de încredere cu NATO — asumat de întreaga clasă politică pe parcursul celor aproape 10 ani de după integrarea în marea alianță militară a statelor democratice — rămâne piatra de temelie a securității României. România nu poate asista pasiv la încălcările repetate ale angajamentelor internaționale ale Federației Ruse, începând cu Tratatul NATO — Rusia. Autoritățile române au reiterat caracterul preventiv și eminamente defensiv al facilităților militare aflate pe teritoriul național și au luat atitudine față de raptul teritorial comis de Moscova, împotriva Ucrainei, în 2014, prin anexarea Crimeei”, se precizează în comunicat.

Stroe își exprimă speranța că declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus nu reprezintă punctul de vedere oficial al Rusiei față de România și sunt o eroare regretabilă.

Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat miercuri, citat de agenția oficială rusă Sputnik, că planurile NATO de a desfășura forțe militare în România, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt “inadecvate” și “conflictuale”. “De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei țări (România — n.r.) într-un alt punct de sprijin pentru SUA și NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de pași ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală și evidențiind inadecvarea și caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât și financiar”, a spus Lukașevici.

agerpres.ro