Cel mai iubit desert din perioada Pastelui, pasca este un preparat traditional care nu lipseste in niciun an de pe masa festiva. Alaturi de ouale rosii, de drob, de stufat si de cozonac, ea intretine o atmosfera gastronomica dedicata spiritului sarbatorilor.

Timp de pregatire: 20 de minute

Timp de gatire: 40-45 de minute

Timp total: aproximativ 65 de minute

Dificultatea retetei: medie

Metoda de preparare: coacere

 

Ingrediente necesare pentru pasca cu aluat de pandispan

Pentru padispan:

– 3 oua;

– 5 linguri de faina;

– 3 linguri de zahar;

– 1-2 linguri de ulei;

– o lingurita de suc de lamaie proaspat stors;

– coaja rasa de lamaie sau de portocala;

– unu sau doua pliculete de zahar vanilat;

–  un praf de sare;

Pentru umplutura:

500 g de branza de vaci;

– 150-200 g de zahar;

– o lingura de faina;

– 3 oua;

– zahar vanilat;

– esenta de vanilie, portocala sau lamaie;

– 100 g de stafide.

Iata cum prepari pasca cu aluat de pandispan

Pentru inceput, se face pandispanul. Se separa galbenusurile de albusuri, iar ultimele se bat pana se intareste spuma. Se adauga zaharul si sucul de lamaie si se continua amestecarea ingredientelor. Se incorporeaza galbenusurile, cojile de citrice si zaharul vanilat, apoi se omogenizeaza compozitia. Se toarna treptat si faina astfel incat sa nu se lase spuma obtinuta. Pregateste o tava, de preferat una cu margine detasabila, apoi toarna compozitia de pandispan in ea si introdu-o in cuptor pentru 5-10 minute.

Intre timp, pregateste si umplutura. Amesteca intr-un bol branza maruntita, galbenusurile (separate de albus), zaharul, aromele si stafidele, dupa care toarna si albusurile batute spuma tare. Amesteca totul bine pentru a obtine o crema fina.

Dupa ce s-a mai intarit pandispanul, toarna deasupra lui si crema de branza si introdu din nou tava la cuptor pentru o jumatate de ora, timp in care este indicat sa verifici pasca cu aluat de padispan. Optional, daca vrei sa decorezi pasca, poti sa folosesti stafide mai mari. Preparatul este gata cand branza este usor rumenita si inchegata. Compozitia de pandispan poate fi testata cu ajutorul unei scobitori. Secretul este sa fie compozitia umeda, dar sa nu ramana resturi pe scobitoare.

Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca in forma, apoi scoate desertul din ea si taie-l dupa preferinte. La servire poti sa presari zahar pudra pe deasupra sau sa pui putina smantana.

Impodobeste-ti masa festiva cu un preprat traditional de exceptie. Pregateste in acest an pasca cu blat de pandispan si nu vei regreta alegerea culinara facuta.

divahair.ro