In fiecare zi ne gandim tot mai mult la apropierea uneia dintre cele mai importante sarbatori crestine: Pastele. Atat pentru cei care tin traditiile in suflet, cat si pentru nostalgicii care viseaza la preparatele festive din copilarie, de pe vremea cand bunica ii rasfata cu cele mai bune dulciuri, pasca nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. De altfel, nici nu ai avea vreun motiv sa renunti la acest desert, pentru ca este absolut delicios.

Te invatam, mai departe, cum se face pasca traditionala, exact ca aceea pe care o savurai la bunici pe vremuri!

Ingrediente pentru aluat:

– 500 gr de faina;

– 25 gr de drojdie;

– 100 r de zahar;

– 275 ml de lapte;

– 100 gr de unt;

– 2 galbenusuri;

– un varf de cutit de sare;

– coaja de lamaie, esenta de vanilie sau de rom, dupa gust.

Ingrediente pentru umplutura:

– 600 gr de branza dulce;

– 6 oua;

– 250 grame de zahar;

– stafide;

– coaja de lamaie;

– pesmet.

Mod de preparare:

1. Intr-un vas mare, cerne faina si realizeaza o adancitura in mijlocul acesteia. Incalzeste laptele (nu trebuie sa fie fierbinte, ci caldut) si adauga in el zaharul si vanilia, apoi topeste untul la microunde.

2. In adancitura din faina, adauga drojdia si cateva linguri din laptele caldut, apoi presara peste putina faina. Lasa totul la cald timp de 10-15 minute, ca sa creasca.

3. Amesteca galbenusurile cu sarea si cu coaja de portocale. Poti sa pastrezi albusurile si sa le folosesti la alte preparate. De exemplu, poti incerca o reteta de mic dejun sanatos: omleta din albusuri.

4. Adauga peste faina laptele caldut ramas si galbenusurile, amestecand usor cu mana. Toarna apoi, putin cate putin, untul topit si continua sa framanti aluatul pana cand obtii o masa omogena. Cand termini, trebuie sa il lasi la dospit, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

5. Pentru umplutura, amesteca toate ingredientele si aromeaza crema dupa gust. Daca vrei ca stafidele sa fie mai savuroase, lasa-le jumatate de ora la inmuiat in esenta de rom.

6. Ia o tava rotunda si tapeteaz-o cu hartie de copt, apoi creeaza baza pascai, iar cu restul aluatului realizeaza impletitura de pe margine.

7. In cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, adauga aluatul timp de 10 minute. Dupa aceea, scoate-l, presara pesmet si adauga crema de branza. Unge impletitura din aluat cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte, apoi adauga pasca la cuptor pana se rumeneste si capata un aspect apetisant.

Dupa ce ai descoperit cum se face o pasca traditionala, probabil ca ai mai prins curaj si, in loc sa cumperi acest preparat delicios de Paste, probabil ca il vei face chiar tu!

divaihair.ro