Stresul şi durerile dispar. Caloriile se fac scrum. Gripa şi infarctul te ocolesc. Te simţi mai puternic. De toate acestea poţi beneficia simplu, plăcut şi ieftin, făcînd sex cel puţin de două ori pe săptămînă, aşa cum recomandă sexologii de pretutindeni. Iată zece motive care ar trebui să te trimită rapid la treabă.
1. ELIMINĂ STRESUL. Unul dintre marile beneficii pe care aceasta activitate îl oferă este eliminarea stresului, potrivit certătorilor din Scoţia. Un studiu iniţiat pe 46 de persoane, publicat în Biological Psychology Journal, arată că voluntarii care fac sex în mod constant sunt mai puţin stresaţi atunci cînd efectuează unele activităţi în public sau fac operaţii aritmetice fără calculator sau hîrtie şi creion. Alt studiu publicat în aceeaşi revistă demonstrează că raporturile sexuale frecvente sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale diastolice. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care hipertensiunea arterială poate provoca leziuni la nivelul arterelor, inimii şi rinichilor şi poate duce la apariţia aterosclerozei şi a accidentului vascular cerebral.
2. PREVINE GRIPA. Două partide de  săptămînal pot contribui la creşterea nivelul anticorpilor IgA (proteină imunoglobulină care protejează corpul de răceli şi infecţii). Cercetătorii de la Universitatea Wilkes, Pennsylvania, au descoperit că persoanele care fac amor o dată sau de două ori pe săptămînă au un nivel mai ridicat al imunoglobulinei A, comparativ cu persoanele inactive . Acelaşi studiu a mai stabilit că voluntarii care făceau dragoste de 3-4 ori pe săptămînă nu beneficiau de o creştere a imunităţii. Totuşi, chiar în cazul acestora, riscul de a răci era cu 30% mai mic în comparaţie cu cel înregistrat la cei care nu făceau deloc.
3. ARDE CALORIILE. 30 de minute ne scapă de 200 de calorii. Poate că nu sună prea atractiv, însă gîndiţi-vă că trei partide pe săptămînă ajută la eliminarea a 600 de calorii. Potrivit specialiştilor, în privinţa consumului caloric o partidă de 30 de minute este echivalentă cu a alerga un kilometru. Concluzia: „Este o modalitate eficientă de a slăbi”, spune Patti Britton, sexolog, preşedintele Asociaţiei Americane a Educatorilor, Consilierilor şi Terapeuţilor.
4. ŢINE LA DISTANŢĂ INFARCTUL. Dacă faceţi dragoste săptămînal sunteţi protejat de accidentul vascular cerebral. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă aţi trecut de prima tinereţe, spun sexologii britanici. Pentru a-şi susţine afirmaţia, ei aduc argumente dintr-un studiu publicat în revista de Epidemiologie şi Sănătatea Comunităţii, editată de Asociaţia Medicală Britanică. Studiul a constat în monitorizarea a 914 bărbaţi, timp de 20 de ani. Potrivit acestui studiu, o partidă de două ori pe săptămînă, înjumătăţeşte riscul unui infarct miocardic. Atenţie! Bărbaţii care fac amor o dată pe lună nu se bucură de protecţie în faţa acestei boli.
5. CREŞTE ÎNCREDEREA ÎN SINE. Acest motiv este unul dintre cele 237 pentru care oamenii „se iubesc”, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Texas, într-un studiu publicat în revista Academiei Internaţionale de Cercetare asupra Sexului. Gina Odgen, terapeut sexual în Cambridge, Massachusetts, spune că persoanele care au o părere foarte bună despre ele sunt persoane care o fac aproape zilnic.
6. „SUDEAZĂ” RELAŢIA DE CUPLU. Actul in sine şi orgasmele cresc nivelul hormonului oxitocină, numit hormonul iubirii, contribuind la consolidarea relaţiei de cuplu. Descoperirea aparţine oamenilor de ştiinţă de la Universităţile Pittsburgh şi Carolina de Nord, după ce au monitorizat 59 de femei. Se pare că o importanţă deosebită o are şi comportamentul partenerului inclusiv după consumarea actului. Astfel, cu cît contactul fizic este mai intens, cu atît partenerii beneficiază de o cantitate mai mare de oxitocină.

mybebe.md