Alexandra Dulgheru a învins-o pe Eugenie Bouchard, numărul 7 mondial, cu 6-4, 6-4, sâmbătă, în Arena Maurice-Richard din Montreal, și a restabilit egalitatea (1-1) între echipele feminine de tenis ale României și Canadei, în meciul de baraj pentru Grupa Mondială a Fed Cup.

Dulgheru, aflată pe locul 69 în ierarhia WTA, a făcut un meci formidabil, a forțat-o de multe ori pe Bouchard să greșească și a redat speranțele echipei României că poate promova în eșalonul de elită al competiției.

După eșecul surprinzător al Irinei Begu, Alexandra a început excelent meciul Bouchard, cu break, însă canadianca a întors scorul (2-1). Fiecare jucătoare și-a făcut serviciul, iar apoi au urmat câte un break de fiecare parte. După un ghem dificil, câștigat de româncă, pentru 4-4, Alexandra a reușit să ia un nou break, decisiv, iar apoi a închis primul set cu 6-4, după 43 de minute de joc.

Bouchard a părut decisă să schimbe situația la începutul setului secund, a condus cu 1-0, dar apoi Alexandra a egalat și a câștigat pe serviciul tinerei canadiene (21 ani). Bouchard și-a recuperat break-ul, iar apoi și-a făcut serviciul pentru 3-2. Au urmat momente excelente ale Alexandrei Dulgheru, care a reușit trei ghemuri la rând, desprinzându-se la 5-3. Dulgheru a irosit o minge de meci la acest scor, iar Bouchard s-a apropiat la 5-4. Ultimul ghem al meciului a fost și cel mai dramatic, având toate elementele. S-a jucat peste 13 minute, în care Alexandra a ratat patru mingi de meci, a comis două duble greșeli, dar a și salvat trei mingi de break. În cele din urmă a transformat a cincea minge de meci și a câștigat setul cu 6-4 și meciul, după o oră și 37 de minute.

Dacă Bouchard a reușit 22 de lovituri câștigătoare, iar Dulgheru 11, canadianca a făcut nu mai puțin de 42 de erori neforțate, iar Alexandra 20.

În prima partidă de simplu a zilei, Francoise Abanda a învins-o pe Irina Begu cu 4-6, 7-5, 6-4.

Potrivit tragerii la sorți, duminică, de la ora 20,00 (ora României), Bouchard va juca împotriva Irinei Begu, după care Abanda va primi replica Alexandrei Dulgheru. Bouchard a câștigat singurul meci direct cu Irina, anul acesta, în optimi la Australian Open, cu 6-1, 5-7, 6-2, iar Abanda și Dulgheru nu s-au întâlnit. Nu este exclus ca Irina Begu să fie înlocuită cu Andreea Mitu, din cauza problemelor medicale pe care le-a acuzat în meciul de sâmbătă, cu Abanda.

Meciul de dublu de pe Maurice-Richard Arena va opune perechile Gabriela Dabrowski (43 WTA dublu)/Sharon Fichman (141 WTA dublu) și Andreea Mitu (218 WTA la dublu)/Raluca Olaru (62 WTA la dublu), conform programului inițial.

România, care nu a mai jucat în eșalonul de elită al Fed Cup din 1992, a trecut în primul tur al Grupei Mondiale II de Spania, în februarie, la Galați, cu scorul de 3-2. Canada, fără principala sa jucătoare, Eugenie Bouchard, a fost învinsă cu 4-0, la Quebec, de Cehia, deținătoarea trofeului.

România și Canada s-au întâlnit o singură dată până acum în Fed, Cup, în 1983, în Elveția (Zurich), când echipa noastră se impunea cu 3-0 în primul tur al Grupei Mondiale. Lucia Romanov a învins-o cu 6-2, 6-3 pe Angela Walker, Virginia Ruzici a dispus cu 7-6, 6-0 de Carling Bassett, iar perechea Florența Mihai/Lucia Romanov a câștigat cu 6-3, 6-4 disputa cu cuplul Carling Bassett/Jill Hetherington.

agerpres.ro