Aderarea la euro ar putea să fie viitorul proiect major de țară pentru România, dorindu-se ca, după aderare, românii să trăiască la fel de bine ca și cetățenii din țările aflate în zona euro, a declarat, luni, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, într-o conferință de presă.

“Aderarea la euro este unul din dosarele încă active ale calității de membru UE pentru România. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și aderarea la euro.

La Schengen, Romania a îndeplinit toate condițiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnică în zona politico-diplomatică. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema dacă România va adera, ci mai degrabă când și, mai degrabă, cum”, a spus Filote.

Ea a precizat că aderarea la euro ar putea să fie viitorul proiect major de țară.

“Există un acord și un angajament între Uniunea Europeană și România luat deja prin tratatul de aderare a României la UE. Aderarea la euro ar putea să fie viitorul proiect major de țară.

Are nevoie de un sprijin larg dincolo de diferențele ideologice care pot apărea. Avem o țintă stabilită de către Guvernul român: anul 2019. Înainte de aderarea la euro, vorbim de intrarea în mecanismul schimburilor valutare. Cum se va face? Răspunsul este previzibil: prin reforme structurale”, a explicat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

De asemenea, Angela Filote a mai afirmat că dorește ca aderarea să aducă beneficii omului de rând.

“Discutăm despre convergența reală. Cea nominală reprezintă un tabel cu niște indicatori îndepliniți. Ceea ce ne dorim după aderare este ca românii să trăiască la fel de bine ca și cei din alte țări din zona euro. Vrem să ne asigurăm că acest proces de aderare, la fel ca și cel la UE, aduce beneficii și omului de rând”, a mai arătat Filote.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *