Turiștii care vor să afle detalii despre viața președintelui Klaus Iohannis și să vadă o parte din locurile dragi acestuia de la Sibiu, pot apela la câțiva ghizi, care, contra sumei de 50 de lei de persoană, timp de o oră îi vor conduce, începând cu 1 mai, prin centrul istoric al orașului, povestindu-le despre copilăria, dar și activitatea ca profesor și primar al șefului statului.

Inspirat după modelul americanilor, care au inventat “Obama Tour”, “Drumul Președintelui” este primul ghidaj de acest fel din România.

“Vă invităm să pășiți, alături de noi, în poveste. Pas cu pas. Programul va fi de luni până duminică, cu începere de la orele 12.00, 14.00, 16.00 și 18.00. Turiștii au ocazia să vadă și interiorul unuia dintre obiective. Spre exemplu, ne gândim să îi putem duce și în interiorul sediului Forumului Democrat al Germanilor din România, formațiune pe care a condus-o președintele Klaus Iohannis. De asemenea, turiștii vor putea să vadă spațiile publice din Primăria Municipiului Sibiu, locul în care a lucrat ca primar Klaus Iohannis. Mărimea unui grup este de minim șase și maxim 16 persoane. Costul este de 50 de lei, de persoană. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50 %, iar copiii sub 10 ani, de gratuitate”, a declarat miercuri Elena Lotrean, cea care promovează “Drumul Președintelui”.

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES

Cei care doresc să își facă o rezervare la acest tur o pot face și pe Internet, accesând site-ul www.drumulpresedintelui.ro, unde există șansa de a câștiga un tur gratuit.

“Itinerariul “Drumul Președintelui” pornește din Piața Mică numărul 3, de la Sibiu — Gitts, Tours & Crafts, locul care propune rute și experiențe culturale în Sibiu și Transilvania. Prima oprire în traseul nostru este pe strada Papiu Ilarian, unde Președintele și-a petrecut prima parte a copilăriei. O casă veche, cu mai multe familii, din centrul istoric al Sibiului. Drumul continuă prin parcul Cetății, locul unde Președintele s-a jucat când era copil. Școala și biserica sunt două lucruri definitorii pentru orice om. Le arătăm turiștilor Colegiul Samuel von Brukenthal, locul unde Președintele Klaus Iohannis a fost profesor, după care Biserica Evanghelică, unde știm că a mers o bună bucată de timp. Desigur, ne oprim și în fața sediului Primăriei, unde a fost primar și în fața sediului Forumului Democrat al Germanilor din România, unde a fost președinte”, explică Elena Lotrean.

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES

Aceasta a recunoscut că s-a consultat în alegerea obiectivelor turistice și cu soția președintelui, cu Carmen Iohannis.

Turiștii care urmează “Drumul Președintelui” pot afla lucruri interesante nu doar despre Klaus Iohannis, ci și despre Sibiu.

Cei care doresc să stea pe scaunul primarului Klaus Iohannis, nu o vor putea face și vor fi nevoiți să se mulțumească doar cu o vizită în sala de ședințe a Consiliului Local, unde Klaus Iohannis era prezent împreună cu consilierii.

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de sași transilvăneni.

Între anii 1979-1983, a urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvirea facultății, a fost profesor la diferite școli și licee din Sibiu (1983-1997), inclusiv la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”, al cărui elev a fost. A ocupat funcția de inspector școlar general adjunct (1997-1999) și apoi inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu (1999-2000).

Din 1990, este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). În 1997, a devenit membru în Comisia de învățământ a FDGR Transilvania, iar în 1998 a fost ales în Comitetul de conducere al FDGR Sibiu, precum și șeful Comisiei de învățământ a FDGR Sibiu. Între 2002-2013 îndeplinește funcția de președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, fiind reales în 2006 și 2010.

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES

La 30 iunie 2000, a fost ales primar al Municipiului Sibiu, în al doilea tur de scrutin, din partea FDGR. În 2004, a fost reales cu 88,7% din voturi. La alegerile locale din 2008 a obținut un nou mandat de primar, întrunind 83,2% din opțiuni. A fost reales în funcție la alegerile locale din 10 iunie 2012. Și-a dat demisia din funcția de primar la 2 decembrie 2014, în urma câștigării alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.

A inițiat numeroase contacte cu investitori străini și cu oficiile Uniunii Europene. Sub angajamentul său, municipiul Sibiu a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2007 (împreună cu Luxemburg).

La 20 februarie 2013, s-a înscris în PNL, rămânând și membru FDGR, dar renunțând la președinția Forumului.

agerpres.ro