Tort cu migdale, alune si bomboane cu cocos din: oua, zahar, faina, apă, ulei, zahar vanilat, praf de copt, otet, sare, coaja de lamaie, unt, lapte praf, zahăr pudră, nucă de cocos,  frişcă,  zahăr vanilat, zeamă de lămâie, întăritor pentru frişcă, alune de pădure, migdale, foi de napolitană, bomboane cu cocos.

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 250 g zahăr
  • 250 g făină
  • 5 linguri apă
  • 5 linguri ulei
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriţă oţet
  • sare
  • coajă de lămâie

Pentru cremă:

  • 2 pachete de unt
  • 150 g lapte praf
  • 400 g zahăr pudră
  • 200 g nucă de cocos
  • 250 ml frişcă

Pentru sirop:

  • 1 cană zahăr (250 ml)
  • 1 cană apă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie

Pentru ansamblare şi decor:

  • 500 ml frişcă
  • 1 plic întăritor pentru frişcă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g alune de pădure
  • 150 g migdale feliate
  • 3 foi de napolitană
  • 12 bomboane cu cocos

Mod de preparare:

Baţi albuşurile cu o priză de sare, până se întăresc. Zahărul şi apa le pui la fiert, până dă în clocot şi se topeşte zahărul. Torni siropul fierbinte peste albuşurile bătute spumă, amestecând până ce compoziţia devine lucioasă.

Adaugi gălbenuşurile bătute în prealabil cu uleiul, amestecând continuu, după aceea praful de copt stins cu oţet. La sfârşit, adaugi făina cernută şi amesteci de jos în sus cu o spatulă, până se omo­genizează.

Pui şi mirodeniile, apoi torni compoziţia într-o tavă rotundă, unsă cu unt şi tapetată cu făină. Coci blatul la foc iute în primele 10 minute, apoi reduci tempe­ratura şi-l laşi în cuptor până se rumeneşte.

Pentru crema untul moale îl amesteci cu zahărul pudră, apoi adaugi laptele praf, frişca bătută şi, la sfârşit, nuca de cocos. Amesteci totul până la omogenizare. Dacă ţi se pare prea vârtoasă, mai adaugi frişcă.

Pentru sirop pui zahărul cu apa la fiert până dă în clocot şi după aceea laşi siropul să se răcească. Adaugi apoi şi esenţele.

Blatul de tort rece îl tai în trei foi egale. Alegi un pla­tou potrivit, pui prima foaie de blat, o însiropezi bine, apoi întinzi crema.

Presari alune de pădure (coapte în cuptor) pe toată suprafaţa, apoi aşezi o foaie de napolitană decupa­tă cât foaia de blat.

Ungi foaia de napolitană cu puţină cremă, pui iar blat însiropat, cremă, alune, foaie de napolitană, cremă şi, la sfârşit, ultima foaie de blat însiropa­tă.

Peste aceasta întinzi un strat subţire de cremă. Atenţie! Când pui foile de napolitană, trebuie să pre­sezi puţin cu palma.

Ornezi tortul cu frişcă bătută cu întăritorul şi zahărul vanilat, iar pe marginea tortului pui migdalele, puţin prăjite într-o tigaie de teflon. După imaginaţie, aran­jezi pe tort bomboanele cu cocos, periuţe aurii, florj comestibile.

restaurantedelux.ro