Vrem ca până la finalul lunii mai să punem pe masa Guvernului cadrul legal al băncii de dezvoltare pe care intenționăm să o înființăm pe scheletul celor două bănci, CEC și EximBank, iar până la sfârșitul anului să devină operațională, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la un eveniment organizat de Asociația Română a Cărnii.

“Intenționăm să înființăm acea bancă de dezvoltare, pe scheletul celor două bănci, CEC și EximBank, fără ca ele să își atingă activitățile curente, ci doar să acționeze împreună, complementar, sub acest concept nou de bancă de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini câteva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sănătate și mediu privat”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a afirmat că documentația pentru înființarea acestei bănci va fi trimisă Guvernului spre aprobare până la finele lunii mai, astfel încât până la finalul anului să devină operațională.

“Cadrul legal pentru această bancă de dezvoltare va fi pus pe masa Guvernului până la finele lunii mai pentru a fi discutat și aprobat, iar la finalul anului să devină operațională. Este o bancă pe care regulamentul Comisiei o permite. Acest lucru înseamnă că eu, ca stat, pot da acestei noi bănci direct, fără să mai stau în piață să fac o selecție între bănci, acea dispoziție, ca și acționar, pe anumite zone, de a încuraja, de a veni cu anumite pachete care să stimuleze piața, în zone în care eu ca stat consider că am un avantaj competitiv față de celelalte state din zonă și pe care vreau să îl întăresc ca să ies din sfera UE. Țin foarte mult la această extindere în afara spațiului european pentru a nu mai fi dependenți așa cum suntem astăzi, undeva la 70%, pe exporturi”, a mai spus Teodorovici.

AGERPRES