Un desert clasic la îndemâna oricui

Ingrediente

100g făină albă simplă
2 ouă
300ml lapte
1 lingură ulei de floarea-soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit

ECHIPAMENT
Un castron mare pentru amestecarea ingredientelor, tel, prosop de hârtie, tigaie anti aderentă sau tigaie specială pentru crêpes (cu bază de 20-23cm diametru), cană termorezistentă, polonic, paletă, platou.

 

Mod de preparare

  • 1. Încorporarea făinii Se pun făină şi un praf de sare într-un castron mare şi se face o adâncitură în mijlocul făinii unde se pun ouăle, se toarnă aproximativ 50ml lapte şi o lingură de ulei. Se amestecă dinspre centru, încorporând treptat făina de pe margini, până se amestecă toată cu ouăle, laptele şi uleiul. Se bate compoziţia cu telul, până se obţine o pastă omogenă, fină şi groasă. Se mai adaugă puţin lapte dacă amestecul este prea gros.
  • 2. Finisarea aluatului Se adaugă o porţie bună de lapte şi se amestecă bine pentru a fluidiza aluatul. Se continuă amestecarea turnând încontinuu tot laptele rămas, până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri. În acest moment ar fi bine ca aluatul să fie lăsat să se odihnească circa 30 de minute, pentru a permite amidonului din făină să se umfle.
  • 3. Consistenţa ideală Se încinge tigaia pe foc mediu, apoi se unge cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei. Cu ajutorul unui polonic, se toarnă din aluat în tigaie, mişcând tigaia pentru a acoperi toată suprafaţa cu un strat subţire şi uniform de compoziţie. Excesul se toarnă repede într-o cană. Se pune tigaia pe foc. Dacă tigaia are temperatura ideală, foaia de clătită trebuie să fie gata pentru întors în aproximativ 30 de secunde. Excesul de amestec turnat în cană se toarnă în castronul unde se află restul de aluat.
  • 4. Cum se întorc clătitele Se ţine tigaia de mâner, se strecoară pe sub foaia de clătită o paletă sau un cuţit cu lama lată şi rotundă, apoi se ridică foaia rapid şi se întoarce, având grijă să fie perfect întinsă, fără falduri sau încreţituri. Se ţine pe foc încă aproximativ 30 de secunde, apoi se aşază pe un platou cald. Clătitele se servesc pe măsură ce se fac sau se aşază una peste alta pe platou, urmând a fi servite după ce sunt toate gata.

goodfood.ro