Scandalul declanșat de dezvăluirile privind o posibilă colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane în operațiuni de spionaj în Europa agită apele în interiorul coaliției guvernamentale conduse de cancelarul Angela Merkel, aceasta din urmă fiind evazivă în prima ei declarație pe acest subiect după apariția dezvăluirilor în presă, transmit agențiile EFE și DPA.

Actualul ministru de interne, Thomas de Maiziere, urmează să fie audiat miercuri de comisia parlamentară pentru secrete de stat, el urmând să dea explicații în special despre activitatea sa din perioada 2005-2009, când a condus Ministerul pentru Afaceri Speciale, poziție din care a coordonat activitatea serviciilor secrete. Deocamdată nu este avută în vedere o convocare a cancelarului Merkel în fața acestei comisii, dar purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a spus luni că ea va merge ‘cu plăcere’ acolo dacă va fi citată.

Angela Merkel a avut luni și o primă reacție după izbucnirea scandalului, însă una evazivă. În timpul conferinței de presă comune cu premierul ceh Bohuslav Sobotka, ea s-a limitat să menționeze că nu trebuie să existe spionaj între țările prietene, iar colaborarea serviciilor secrete germane cu cele din alte țări, inclusiv cele americane, este foarte importantă pentru prevenirea acțiunilor teroriste.

Însă relatările apărute recent în presa germană fac referire la o colaborare extinsă între Serviciul Federal de Informații german (BND) și Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) în operațiuni de culegere de informații în Europa ce nu par a avea legătură cu terorismul, iar guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul german despre existența unor astfel de acțiuni încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

Conform presei, BND a furnizat NSA date despre companii și politicieni din Germania, dar și din alte state europene, în special Franța. Printre companiile spionate s-ar număra inclusiv EADS și Eurocopter. De asemenea, Statele Unite ar fi folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalți funcționari din Ministerul francez de Externe, președinția franceză și Comisia Europeană.

În centrul scandalului se află acum întrebarea dacă NSA a desfășurat operațiuni de spionaj economic împotriva companiilor germane și în ce măsură a beneficiat de sprijinul BND. Ministrul economiei și în același timp vicecancelar, social-democratul Sigmar Gabriel, a cerut ca datele ce permit conectarea la calculatoarele serviciilor secrete să fie oferite comisiei parlamentare care investighează informațiile apărute în presă, el argumentând că în SUA Congresul nu ar permite, într-un caz asemănător, să i se refuze acest acces. Sigmar Gabriel a mai spus că a întrebat-o de două ori pe Angela Merkel dacă BND a cooperat în vreun fel în astfel de acțiuni de spionaj economic și ea a răspuns de fiecare dată negativ.

Pe lângă De Maiziere, respectiva comisie parlamentară are în vedere și investigarea actualului ministru pentru afaceri speciale, Peter Altmeier, și a unui alt predecesor al acestuia, Ronald Pofalla, toți trei membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel. Acest lucru a iritat Uniunea Creștin-Socială (CSU), aliata bavareză a CDU, care a cerut să fie convocat la audieri și actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier, care a fost și el ministru al afacerilor speciale în timpul guvernării lui Gerhard Schroder, CSU invocând argumentul că intensificarea cooperării cu NSA s-a produs după atentatele de la 11 septembrie 2001.

AGERPRES