Alianţa Românilor, asociaţie cu caracter politic-cultural constituită în ianuarie 2015, se va prezenta la alegerile locale din Italia ce vor avea loc în zilele de 31 mai – 1 iunie cu doi candidaţi.

Este vorba de Nicuşor Gicaru, 45 de ani, care va candidat pentru un post de consilier la primăria din Andria, regiunea Puglia, pe lista Movimento5Stelle şi Marius Dogaru, 33 de ani, candidat la Eboli, o comună din regiunea Campania, pe listele Forza Italia.

“Aşa cum am declarat şi la înfiinţare, dorim că mişcarea noastră să fie o voce politică care să reprezinte comunitatea noastră în viaţă politică italiană şi să devină un partener real al politicii din România, pentru identificarea şi realizarea unei politici eficiente şi de interes pentru diaspora românească.” ne-a declarat Adrian Chifu, membru fondator AR, consilier la al doilea mandat la Verbania, localitate situată în provincia Verbano-Cusio-Ossola – regiunea Piemonte.

“Obiectivele AR sunt în primul rând susţinerea românilor care doresc să candideze la consiliile locale din Italia, promovarea imagini comunităţii noastre cât şi creearea unui punct de legătură între comunitatea românească din Italia, autorităţile administrative şi partidele politice din Italia.

Acceptăm orice colaborare cu asociaţiile comunităţii noastre cât şi cele italiene, dând naştere astfel la o comunitate unită şi respectată. Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a comunităţii, recunoaşterea valorilor în dezvoltarea activităţilor sociale şi implicarea în mod direct al cetăţenilor români în viaţă politică a Italiei nu poate fi decât benefică pentru ambele părţi.” a adăugat el.


Respectul

Marius Dogaru are 33 de ani, este de 11 ani în Italia, originar din Râmnicu Sărat, proaspăt intrat în politica din Italia şi în rândurile AR dar cu experienţă politică din România, acolo unde a activat în rândurile PNŢ-CD.

“Trebuie să încercăm să explicăm concetăţenilor noştri că trebuie să respectăm pentru a fi respectaţi şi resepctând acest principiu sunt sigur că vom reuşi o integrare în adevăratul sens al cuvântului. Comunitatea românească merită respectul cuvenit şi nu poate privi de pe marginea terenului, ci trebuie neapărat să joace în teren.

Am hotărât să candidez la funcţia de consilier pentru românii din Eboli după discuţiile purtate cu diverşi candidaţi, singurul care a fost încântat de iniţiativa noastră fiind Damiano Cardiello de la Forza Italia. Mulţi români au înfruntat mari greutăţi de la plecarea din ţară, multe nedreptăţi care i-au marcat şi au devenit sceptici când aud de politică. Eu le-am explicat că doar împreună contăm într-o ţară străină. Î-am îndemnat să vină la vot pentru că doar împreună putem construi o punte între cele două comunităţi”. ne-a declarat el.


Demnitatea

Nicuşor Gicaru, 45 de ani, originar din Sâmbureşti-Olt, în Italia este rezident la Andria, localitate în regiunea Puglia. Este candidat la funcţia de consilier pe lista Movimento5Stelle (M5S).

“Mulţi români, în special tinerii şi-au pierdut de mult demnitatea, identitatea, originile, eu nu pot accepta acest lucru. Cred că o bună colaborare cu partidele din Italia şi păstrarea identităţii româneşti în rândul comunităţii noastre sunt lucruri care ne pot da o imagine bună şi putem câştiga respect . Problemele comunităţii din Andria sunt multe şi de toate felurile, dar principalele mele obiective sunt recăpătarea identităţii şi o legătură mai strânsă cu autorităţile. Doar în Andria suntem 2000 rezidenţi români, la care dacă am adăuga pe cei din oraşele vecine am obţine un frumos număr.”


Alianţa Românilor

Alianţa Românilor este constituită din 7 membri fondatori. Consiliul de conducere al Alianţei este provizoriu până la primul congres naţional.

Iată componenţa:
– Adrian Chifu, 37 de ani, originar din Piatra Neamţ, cetăţean italian din anul 2012, a fost ales în iunie 2009 în funcţia de consilier local în Verbania, localitate situată în provincia Verbano-Cusio-Ossola – regiunea Piemonte. Reales în 2014 pe aceeaşi funcţie.
– Adrian Ichim, 46 de ani, originar din Bacău, a fost ales în 2011 în funcţia de consilier local pe lista civică în Cirie-Torino. Şef al grupului consiliar “Per Cirie”. Viitor candidat la funcţia de consilier la Torino.
– Pavel Croitoru, 40 de ani, originar din Iaşi cu o experienţă bogată în viaţă politică în anii ’90. Viitor candidat la funcţia de consilier local la Bologna.
– Marius Dogaru, 44 de ani, originar din Piatra Neamţ, membru fondator din anul 2014 al Asociaţie “Daci şi Români” cu sediul la Valeggio sul Mincio cu activităţi naţionale şi internaţionale. La alegerile din 16 Noiembrie 2014 a participat că voluntar la secţia de votare Verona. În Italia din anul 1995.
– Adrian Nicolae Niţă, 37 de ani originar din Bacău, viitor candidat la funcţia de consilier la Municipiu VI Roma.
– Cristian Igescu, 51 de ani, originar din Bucureşti, locuieşte la Torino.
– Marius Dogaru din Eboli, 33 ani, originar din Rm.Sărat -Buzău, candidat din partea Alianţei Românilor la funcţia de consilier local pentru Eboli pe lista FI.

gazetaromaneasca