Impozitarea bacşişului şi trecerea lui pe bonul fiscal n-a fost o chestiune gândită de stat. Hotelierii de pe Litoral au fost cei care au venit cu ideea şi, mai mult, au făcut presiuni la Ministerul Finanţelor pentru introducerea acestei controversate măsuri. ECONOMICA.NET a intrat în posesia unor adrese oficiale făcute de patronatele din Turism în care acestea roagă statul să impoziteze bacşişurile propriilor angajaţi.

Eugen Teodorovici: Impozitul pe bacşiş dispare până la 1 iunie (update 15 mai, 15:08)

Impozitul pe bacşiş va ieşi definitiv din prevederile legale de la 1 iunie, cel mai târziu, a declarat ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, care a discutat azi cu patronatele din turism şi din taximetrie pe marginea acestui impozit.

HORA: Se va renunţa la impozitul pe bacşiş (update 15 mai, 14:25)

Unul dintre patronatele care au semnat scrisorile de susţinere pentru impozitarea bacşişului, Asociaţia Restaurantelor şi Hotelurilor din România (HORA), a afirmat acum pentru ZF că în urma întâlnirii de astăzi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, se va lua decizia abolirii măsurii de impozitare a bacşişului.

“Vă rugăm să ne sprijiniţi în crearea cadrului legislativ pentru declararea bacşişului ca venit legal obţinut de către structurile de primire turistică. În situaţia în care se emite bon fiscal, să se introducă o rubrică rezervată bacşişului pe bonul fiscal urmând ca acesta să fie acordat la latitudinea clientului”, arată o corespondenţă trimisă Ministerului Finanţelor de Asociaţia pentru promovarea şi dezvoltarea Turismului  “Litoral – Delta Dunării”

Scrisoarea, pe care o puteţi vedea în facsimil ataşată articolului, este semnată de Corina Martin, preşedintele Asociaţiei sus-numite, Nicolae Bucovală, proprietarul complexului Steaua de Mare din Eforie Nord, Iuliana Tasie, Patronatul Firmelor din Turism “Ion Movilă” şi Daniel Iluşcă, preşedinte Asociatia Patronatului in Turismul din Delta Dunarii.

Nu a fost singura adresă trimisă de patronii de pe litoral în acest sens.

Încă o scrisoare, din parte ONG-ului FAPT, mulţumeşte Ministerului Finanţelor că a fost de acord cu propunerea de impozitare a bacşişului. “In numele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), al Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din România (HORA) si al Asociatiei de Promovare Litoral – Delta Dunarii, va multumim pentru dialogul derulat intre organizatiile noastre si echipa Ministerului Finantelor Publice, pe tema propunerilor noastre de modificare a proiectului Codului Fiscal, precum si pe tema propunerilor noastre de legalizare a bacsisului si de relaxare a sanctiunilor de control”, spune scrisoarea, care de asemenea este ataşată articolului şi care este semnată de Tinu Sebeşeanu, preşedinte al organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor.

Ministerul Finanţelor Publice organizează azi noi consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului, discuţiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a anunţat aseara Ministerul de Finanţe.

La consultări au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie, scrie Agerpres.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a spus ieri că ar trebui să se renunţe la actuala formulă de impozitare a bacşişului, spunând…

Citeste mai mult pe economica.net