Înscrierea şi reînscrierea elevilor la ora de religie vor fi posibile în baza unei cereri scrise a părinţilor sau a elevilor majori, aceeaşi procedură fiind valabilă şi la schimbarea opţiunii ori retragerea de la curs, a decis, luni, plenul Senatului.
Proiectul, care modifică Legea educaţiei naţionale în acord cu decizia recentă a Curţii Constituţionale pe această temă, a fost votat cu 119 voturi “pentru” şi 2 “împotrivă”.
Proiectul prevede că înscrierea sau reînscrierea elevului la obiectul religie se face prin cerere scrisă, iar schimbarea opţiunii sau retragerea se face tot prin cerere scrisă.
“Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelului legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie”, potrivit proiectului.
Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaţilor în aprilie, Senatul fiind for legislativ decizional.
Curtea Constituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina.
mediafax.ro