Peste 35 de ţări au fost afectate de înmulţirea cazurilor de epidemiei de gripă aviară de la începutul anului trecut şi până în prezent, epidemii care au condus la eutanasierea mai multor zeci de milioane de păsări, a estimat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), transmite Reuters.

Numai producătorii americani de carne de pasăre şi ouă s-au confruntat cu epidemie record de gripă aviară, în principal tulpina H5N2, care a fost detectată în 14 state americane şi care a impus eutanasierea a peste 33 de milioane de păsări în perioada care a trecut din luna decembrie a anului trecut şi până în prezent.

De asemenea, Departamentul american al Agriculturii a anunţat că în câteva state americane a fost identificată şi varianta de gripa aviară înalt patogenă H5N8, care la fel ca şi în cazul variantei H5N2, nu a fost descoperită şi la oameni.

La începutul anului trecut, tulpina H5N8 a fost descoperită în Coreea de Sud şi China, iar ulterior a ajuns în Japonia. ‘De acolo, probabil, tulpina s-a răspândit prin intermediul păsărilor migratoare în India, Europa, Canada şi ulterior în SUA’, a informat OIE, într-un comunicat de presă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi comerţul cu păsări pentru a limita răspândirea gripei aviare.

De asemenea, datele OIE arată că 28 de ţări au fost afectate de la începutul acestui an de epidemii de gripă aviară de subtipurile înalt patogene (H7 şi H5), în creştere faţă de 19 ţări afectate în 2014 şi 14 ţări în 2013.

Organizaţia reaminteşte că epidemia de H5N1 care a apărut la începutul lui 2004 a condus la mai multe cazuri în care virusul s-a răspândit la sute de oameni şi a impus eutanasierea a zeci de milioane de păsări. Deşi o pandemie a fost evitată, tulpina H5N1 este în continuare prezentă şi mai multe cazuri au fost detectate în ultimele luni ţările din Africa de Vest, în timp ce H5N1 continuă să afecteze Egiptul, iar noi cazuri au apărut în Orientul Mijlociu, Israel şi teritoriile palestiniene.

AGERPRES