Desprinsă parcă dintr-un film de Oscar cu gangsteri americani, povestea unui agent al serviciilor secrete rusești în vârstă de 58 de ani te lasă, practic, fără răsuflare. A fost arestat la Iași în 2011, iar înainte de a ajunge după gratii, KGB-istul a fost văzut foarte des în preajma fostului președinte ucrainean Victor Iușcenko și a Patriarhului Rusiei.

Valerii Gaiciuc, un agent al serviciilor secrete rusești, a fost prins la Iași, în anul 2011, în timp ce încerca sa comita un jaf de un milion de dolari. Banii urmau sa fie ridicați de la CEC Bank Iași, însa rețeaua condusa de KGBist a fost capturata de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism (DIICOT) Iași cu puțin timp înainte de ridicarea banilor.

Șase ani de închisoare

Potrivit surselor judiciare, „pontul” pentru procurorii ieșeni a venit din partea FBI. Valerii Gaiuciuc era urmărit pas cu pas pe oriunde mergea. Acțiunile sale au fost urmarite îndeaproape de serviciile secrete românești și straine. A fost capturat în decembrie 2011 și bagat în spatele gratiilor. La audieri, oamenii legii au constatat un lucru absolut bizar – Valerii Gaiciuc figura cu mai multe nume, printre care: Gaichuk Valeriu sau Valeri Bologa. Mai mult, acesta este un fost general de armata ucrainean și s-a aflat în aturajul fostului președinte Victor Iușcenko sau a Patriarhului Rusiei, spun surse judiciare. Primele vizite ale spionului rus în România au fost facute înainte de 1989.

 


FOTO: Konstantin Ossipov



Dupa arestarea lui din 2011, de-a lungul anilor, a formulat mai multe cereri de a fi lasat în libertate, însa toate au fost respinse. În martie 2014, judecatorii de la Curtea de Apel Iași au decis sa-l condamne pe Valerii Gaiciuc la executarea unei pedepse de șase ani de închisoare. A stat mai multa vreme în Penitenciarul de Maxima Siguranța Iași, dupa care a fost transferat la Penitenciarul Botoșani.


FOTO: Vitalie Matei



Nu l-a crezut nimeni

La începutul acestui an, spionul KGB a cerut Comisiei de Liberări Condiționate din cadrul Penitenciarului Botoșani să fie lăsat în libertate pe motiv că a împlinit fracția cerută de lege pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 ani. Nici de data aceasta nu a avut vreo izbânda. Pentru ca, potrivit actelor pe baza carora a fost arestat, acesta figura cu vârsta de 58 de ani. Putea beneficia de reducerea pedepsei la jumatate daca ar fi avut 60 de ani. Culmea, el chiar avea aceasta vârsta, dar nu l-a crezut nimeni. A demonstrat-o prin actele bune care i-au venit din Ucraina. Pe data de 16 februarie 2015 a depus o cerere de liberare condiționata la Judecatoria Botoșani, iar pe 13 martie s-a dat sentința. Astfel, instanța de judecata nu a avut alta varianta decât sa-i aprobe cererea. Dupa ce a fost lasat în libertate, Valerii Gaiciuc a plecat din țara. și-a postat deja pe Facebook imagini în care pozeaza într-un mare om de afaceri, patronul mai multor televiziuni și agenții de presa internaționale. În dosarul respectiv au mai fost condamnate doua persoane, locotenenții spionului KGB: Konstantin Ossipov, de 46 ani, cetațean israelian, administratorul firmei ieșene SC Romuluc SRL, condamnat la 4 ani de închisoare, și Vitalie Matei, de 42 ani, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Transferuri frauduloase

Tranzacțiile financiare se desfașurau prin intermediul firmei Romuluc SRL, deschisa în aprilie 2011, la Iași, pe numele lui Konstantin Ossipov, cetațean israelian, nascut în Rusia. După înființarea acesteia, cei trei membri ai rețelei au deschis trei conturi, în lei, dolari și euro, la CEC Bank. De asemenea, au cerut și aprobare pentru a efectua transferuri bancare prin internet. În prima faza, erau efectuate transferuri neautorizate din conturile firmelor-victima, dupa care, prin internet banking, mutau banii de la CEC Bank în alte conturi, din Letonia, Elveția și Cipru. Este vorba de doua tranzacții frauduloase efectuate de cei doi: una din conturile firmei de asigurari Fondiaria SAI Spa Di Torino din Italia, iar alta din conturile firmei Society of Corp Compliance Ethics din SUA. De la prima societate a fost efectuat un transfer ilegal pe 29 noiembrie 2011, la mijloc fiind suma de 400.000 de euro.

Cum au fost prinși?

Lucrătorii de la Banca Instituto Intensa Sanpaolo SPA au trimis o sesizare la CEC Bank Iași, prin care au cerut ca suma să fie returnată, întrucât la mijloc e vorba de o greșeală. Pentru că această tranzacție nu le-a mers până la capăt, au încercat să fure bani de la firma Society of Corp Compliance Ethics din SUA, care se ocupă cu organizarea de seminarii privind etica unor angajați ai unor firme americane. Pentru a scoate banii de la aceasta, a prezentat la bancă un contract de vânzare- cumpărare, prin care firma din SUA și cea de la Iași, administrată de Ossipov, cumpărau 10 % din acțiunile lui Valeriu Gaichuk, care pretindea că le are la postul de televiziune SC ITR Europe TV Channel Corp. Au reușit să fure 933.000 dolari din conturile firmei americane, însă au fost prinși de procurorii ieșeni tocmai când efectuau tranzacțiile la Iași. În ceea ce-l privește pe Valerii Gaiciuc și pe Konstantin Ossipov, aceștia urmează să fie expulzați în țările lor de origine, după ce își vor ispăși pedepsele. Prejudiciul a fost recuperat, pentru că procurorii de la DIICOT Iași au organizat flagrantul la scurt timp după intrarea banilor în cont.


FOTO: Valerii Gaiciuc, în momentul arestării

sursa