Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat marţi, 16 iunie, proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”împotrivă” şi două abţineri.

În lege se arată că deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de parlamentar, a unei infracţiuni de corupţie, nu beneficiază de pensia specială.

Potrivit actului normativ, la împlinirea vârstei standard sau în cazul pensionării pe caz de boală, parlamentarii pot opta pentru o indemnizaţie lunară pentru activitatea pe care au avut-o în Parlament. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

“Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi se plăteşte de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz. Nu beneficiază de indemnizaţie deputaţii sau senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie“, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestei legi, indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat.

Potrivit calculelor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi1.500 de lei.

sursa: http://www.ziarulromanesc.net/