Angajatorii statelor Uniunii Europene pun la dispoziția românilor, prin rețeaua EURES, 50 de locuri de muncă în domeniul agricol și cel al serviciilor. Joburile se adresează în mod special persoanelor care nu dețin nicio calificare, dar au cunoștințe de bază de limba engleză, 30 din cele 50 de locuri disponibile sunt în Regatul Unit.

 

Îngrijitor de persoane în Marea Britanie

În Marea Britanie, angajatorii statelor Uniunii Europene pun la dispoziție 20 de posturi ca îngrijitor persoane. Locul de muncă presupune realizarea următoarelor sarcini: monitorizarea pacienților, furnizarea serviciilor de curățenie, spălare, pregătirea hranei, îmbrăcare, plimbare în aer liber, administrarea medicamentelor, dar și altele. Persoanele interesate pot aplica pentru acest post trimițând un CV prin e-mail, la adresele: jmcarrera@clece.es și astephens@clececare.co.uk. Potrivit angajatorilor, contractul oferit este pe perioadă nedeterminată, iar termenul de transmitere a CV-urilor este 30 iunie 2015.

Munca în domeniul serviciilor sociale este una destul de solicitantă, spun românii care deja lucrează în acest domeniu. De exemplu, ca să vă faceți o idee, iată ce ne-a declarat Laura Margareta Buleandră, o tânără din Bucureşti, care ne-a povestit că s-a născut pentru a practica meseria de carer.

„Eu lucrez cu aproximativ 20 de clienţi pe zi. La unii stau 15 minute, la alţii 30, iar la alţii 45 de minute. Practic, atât eu, cât şi colegele mele le oferim acestora ajutor în tot ceea ce facem noi, adică: cu spălatul, cu îmbrăcatul, cu schimbatul, cu dezbrăcatul, cu mersul la toaletă, le facem de mâncare, dacă ei nu au posibilitatea, le facem un ceai, le dăm medicamente. Cam tot ceea ce au nevoie. Noi îi asistăm şi când este vorba de tratamente. Ori le pregătim şi ei le iau singuri, ori trebuie să îi ajutăm. Mulţi dintre ei nu pot, pentru că majoritatea suferă de demenţă. Am un client pe care trebuie să îl păcălesc de fiecare dată când îi dau tratamentul… îi spun că îi dau ciocolată. Dacă îi spun că am ciocolată, deschide gura, dacă nu, nu am nicio şansă”, ne povesteşte Laura despre modalităţile la care recurge pentru a le oferi clienţilor cea mai bună îngrijire.

–––––––––––––––

„Mie îmi place meseria aceasta, pentru că îmi pasă de oameni. Aşa m-am născut. Chiar am spus de câteva ori că m-am născut pentru genul acesta de muncă. Îmi place să am grijă de oameni şi îmi place să îmi fac treaba aşa cum trebuie, pentru că şi eu când merg acasă şi îmi fac o mâncare, îmi place să mi-o pregătesc bine, când mergem acasă şi ne facem baie, ne place să ne spălăm bine, nu? Să ne îmbrăcăm bine, să ne dăm cu cremă, dacă sunt hainele murdare, să le schimbăm. Îmi pasă de clienţii mei, mă gândesc că sunt eu în locul lor. Procedez cu ei cum aş proceda cu mine.”

Laura Margareta Buleandră

–––––––––––––––

 

Joburi în agricultură, în Irlanda

În Irlanda, angajatorii statelor Uniunii Europene oferă 10 posturi pentru muncitori necalificați (culegător de ciuperci). Ocupația presupune culegerea manuală a ciupercilor, sortarea și ambalarea în funcție de greutatea acestora. Experiența anterioară privitoare la fructe și legume constituie avantaj. Aplicanții trebuie să fie apți fizic pentru munca în ferme vegetale. Salariul oferit este de 8.65 euro/oră, 5-6 zile pe saptămână, 40-45 ore/săptămână, iar durata contractului este pe perioadă nedeterminată. Persoanele interesate trebuie să trimită un CV în limba engleză prin e-mail, la adresa: mckennamushroomsjobs@gmail.com, până la data de 30 iunie 2015. Potrivit angajatorilor, candidații al căror CV va fi selectat vor da un interviu prin Skype.

Românii care au experiență în domeniul agriculturii spun că aceasta pare a fi cea mai grea muncă. Iată ce ne-a declarat un conațional care a lucrat pe câmpurile din Regat vreme de șase ani de zile.

„Eu am lucrat pe utilaje. Am cules căpșuni doar trei luni, din al doilea an, am fost şofer. Prima dată am lucrat pe tractor şi apoi pe camion. La mine se încărcau lădiţele, se descărcau. Eu eram responsabil cu transportul acestora, plus tot ce avea legătură cu pregătirea câmpului pentru a doua zi. Tot ceea ce aveau nevoie culegătorii: paleţi, trailere, lădiţe. Ne trezeam la 4 dimineaţa şi terminam… nu se ştia niciodată. Când se termina câmpul. Se putea termina în 7 ore sau în 13 ore. Niciodată nu ştiai când termini. Aşa este munca pe câmp, pentru cine nu ştie. Orele în care încărcam şi descărcam erau cele mai grele. Dar nu aveam ce face, pentru că eram plătit la oră. Cu cât munceam mai mult, cu atât primeam mai mulţi bani. Locuiam în caravane de 4-6 persoane. Dacă erai mai vechi la fermă, prindeai condiţii mai bune, dacă erai mai nou, condiţiile mai din urmă. Plăteam în jur de 35 de lire pe săptămână plus curentul şi gazul, care era pe cartele. Ferma era în Birmingham.”

 

Culegător de căpșune în Olanda

Și în Olanda, angajatorii statelor Uniunii Europene oferă 20 de posturi, culegător de căpșune. Se solicită condiție fizică bună. Experiența în culesul căpșunelor constituie avantaj. Cazarea este oferită de angajator. Contractul de muncă este pentru perioada aprilie-mijlocul lunii septembrie. Potrivit angajatorilor, candidații trebuie să trimită CV Europass cu poză, în limba engleză, la adresa de e-mai: yvonne@seizoenarbeid.nl, până pe data de 6 iulie 2015.

Toate ofertele angajatorilor statelor UE pot fi vizualizate pe portalul EURES național – www.eures.anofm.ro.

sursa: http://www.diasporaro.com/