Românii reprezintă cei mai mulţi migranţi din UE care au beneficiat de serviciile organizaţiei Medecins du Monde în 2014, în lipsa altor servicii de asistenţă medicală, potrivit unui raport al ONG-ului internaţional.

„În ciuda creşterii nivelului de conştientizare şi a lucrărilor de referinţă privind inegalităţile în domeniul sănătăţii, persoanele întâlnite în cadrul programelor Médecins du Monde (MdM) scapă de multe ori sondajelor oficiale şi nu sunt luate în evidenţa sistemelor informaţionale de sănătate. Acesta este motivul pentru care, în fiecare an, Observatorul Reţelei Internaţionale a MdM privind accesul la servicii medicale publică un raport referitor la determinanţii sociali ai stării de sănătate şi starea de sănătate a pacienţilor echipelor Médecins du Monde”, arată Asociaţia Carusel, parte din reţeaua MdM, într-un comunicat.

Raportul citat se bazează pe mai mult de 41.000 de consultaţii medicale şi sociale individuale cu 22.000 de persoane, în nouă ţări europene (Belgia, Elveţia, Germania, Grecia, Spania, Franţa, Olanda, Suedia, şi Regatul Unit al Marii Britanii) în 2014, notează Mediafax.

Dintre cetăţenii europeni migranţi întâlniţi de echipele MdM, 62,3 la sută erau din România. În suburbia pariziană Saint-Denis, MdM a acordat servicii medicale unui număr de 1.035 de români de etnie romă. Românii sunt cei mai numeroşi în Franţa, Suedia, dar şi la Munchen, se arată în raport.

La mare distanţă, cu o pondere de 14,8 la sută, se situează bulgarii, urmaţi de migranţi din Polonia, Portugalia, Spania şi Italia.

În cele nouă ţări europene avute în vedere în raport, pacienţii MdM erau originari în cea mai mare parte din Africa Subsahariană (29%), apoi UE (15,6%), Asia (11,6%), Maghreb (11,4%), Orientul Apropiat şi Mijlociu (9,3%) şi Americi (în special America Latină – 8,9%).

sursa: http://www.diasporaro.com/