Firme din Italia şi România au angajat muncitori români plătiţi cu salarii aflate sub standardele italiene pentru lucrări de reconstrucţie postseismică în provincia L’Aquila, în cadrul unor contracte de 22,5 milioane de euro, un om de afaceri român fiind dat în urmărire, relatează presa italiană, citată de Mediafax.

Procurorii provinciei italiene L’Aquila au declanşat operaţiunea “Dumping social”, verificând contracte în valoare de 22,5 milioane de euro pentru lucrări de reconstrucţie în urma cutremurului din 2009, soldat cu 308 morţi şi cu daune materiale de sute de milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, numeroase firme italiene au angajat muncitori români, cu salarii mai mici decât cele prevăzute de legislaţia italiană şi forţaţi să lucreze ore suplimentare, cuameninţarea că vor fi concediaţi.

În plus, potrivit procurorilor, ar existat şi un sistem de spălare de bani, prin intermediul unei filiale a Băncii Raffeisen şi al unei firme din oraşul român Lugoj, informează site-ul de ştiri AbruzzoWeb.it.

În cadrul anchetei, au fost arestaţi preventiv şase suspecţi, iar 13 sunt cercetaţi în libertate.

Conform agenţiei AGI, autorităţile italiene caută un om de afaceri din oraşul Lugoj, Nicolae O., în vârstă de 46 de ani.

Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter produs în aprilie 2009 în regiunea Abruzzo s-a soldat cu 308 morţi şi a provocat prăbuşirea a numeroase clădiri în oraşul şi provincia L’Aquila.

 

sursa