Practica medicală arată că persoanele care în timpul anului au obiceiuri alimentare nesănătoase, de Sărbători au tendinţa să facă excese, în vreme ce persoanele preocupate de o alimentaţie sănătoasă îşi păstrează cu uşurinţă echilibrul.

Tradiţiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi  un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a Sărbătorilor.

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite – greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree.

Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentaţie temperată de Sărbători.

Deşi urmările mâncatului în exces în această perioadă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzător cum an de an numărul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, în continuare, la fel de ridicat.

De aceea, Dr. Alexandrina Constantinescu, Medic Primar Gastroenterolog, ne oferă 5 sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru o alimentaţie sănătoasă de Sărbători:

  • 1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior pe care l-ai mâncat.
  • 2. Sarmalele grase, caltaboşul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi sau salată de varză.
  • 3. Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime, precum margarină şi zahăr rafinat.
  • 4. Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important.
  • 5. Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, poţi să profiţi de luminile spectaculoase şi de târgurile de Crăciun din oraşul tău şi să faci o plimbare de cel puţin o oră alături de familie.

sursa