Conceptul de ”social network”, care a cunoscut o expansiune de necontestat odată cu dezvoltarea rețelei internet, reprezintă prin definiție o structură socială formată din indivizi sau organizații conectate prin relații de interdependență (prietenie, profesie, interese comune, etc.) care își propune să faciliteze întrajutorarea membrilor, să creeze noi relații de prietenie sau afaceri sau să deschidă noi oportunități sau orizonturi pentru cei care o compun.

Inițiată cu mai bine de un an în urmă la Milano și dezvoltată ulterior la Roma și București, Bees’ Networking s-a extins în acest sfârșit de săptămână și la Torino, unde peste 30 de români din orașul de pe Pad au dat curs invitației de a pune bazele unei rețele de profesioniști, argumentul principal care a unit participanții fiind dorința de a reliefa partea pozitivă, creativă și productivă a comunității noastre, abandonând clișeele deja obișnuitelor chermeze asociative cu mici, muzică și dansuri populare în favoarea unei abordări mult mai pragmatice, fără a avea, însă, pretenția de a exclude importanța elementelor tradiționale.

Concepută sub forma unui prânz de lucru informal, prima întâlnire Bees’ Torino s-a desfășurat la pizzeria ”Chic” din Corso Giulio Cesare 20, locație gestionată de un tânăr întreprinzător român de succes, participarea fiind pe măsură: profesioniști din lumea imobiliară sau a telecomunicațiilor, jurnaliști, specialiști din sport, management cultură, informatică și media, ingineri, studenți și doctoranzi, oameni foarte bine inserați în țesutul social din țara gazdă și care, cu siguranță, reprezintă o alternativă, concretă, grăitoare și mult mai aproape de adevăr, la imaginea negativă, creată artificial de cronica neagră italiană.

„Nu suntem prostituate, hoți, nu suntem infractori. Mulți dintre noi ne-am săturat de ceea ce propun cele mai multe asociații românești din Italia: sarmale, mici și bere, ritmuri populare comerciale. Avem mult mai mult de atât. Avem, în comunitate, profesioniști, oameni activi, generoși, curioși din punct de vedere intelectual. Vrem să ne punem în evidență activitățile, calitățile, să facem lucruri frumoase împreună” – așa și-a început discursulAlina Ion, cea care a pus bazele acestei rețele, economistă în vârstă de 36 de ani cu un amplu curiculum profesional și care, cu această ocazie, datorită implicării în mai multe proiecte de voluntariat într-o țară din continentul negru, a fost supranumită”Mama Africa”.

Torinezii au avut ocazia, prin acest prim eveniment, să-i cunoască și pe câțiva dintre membrii veterani ai rețelei, sosiți de la Milano: Cornel Șoșu, întreprinzător din domeniul telecomunicațiilor și administrator al blogului ”Diaspora Românească Unită” și familia Mihaela Tudose și Cătălin Țugurlan (director de achiziții Digi Mobil), organizatorii Cinematecii Românești din capitala lombardă.

După prezentările de rigoare, care au inclus și detalii cu privire la activitatea profesională sau domeniul de afaceri, discuțiile s-au concentrat pe oportunități de conlucrare sau schimburi de informații, una dintre ideile importante fiind necesitatea redescoperirii românilor de calitate: ”Există o grămadă de oameni de excelență care sunt anonimi pentru comunitatea românească. Italienii îi știu mult mai bine ca noi și le acordă respectul și considerația cuvenite. Dacă dorim o imagine care să reflecte realitatea, trebuie să pornim de la ei.”

Inaugurarea din capitala piemonteză a fost salutată și de către autoritățile românești, din partea Consulatului General al României la Torino fiind prezentă Simona Sora, viceconsul, care a reiterat susținerea pe care reprezentanța României o are pentru această inițiativă judecată drept o plusvaloare adusă comunității.

Conform regulilor Bees’, rețeaua torineză se va extinde pe criterii de profesionalism, fiind programate întâlniri informale bilunare, eventual în tandem cu Milano și Roma, în răstimp membrii beneficiind de suportul paginii Facebook Bees Networking, care are în prezent aproape 1000 de utilizatori.

Sursa: gazetaromaneasca.com